5 Mart 2012 Pazartesi

Pizza

IMG_1643

Hamurunu ekmek makinesinde yaptığım bir pizza. Şimdiye kadar yaptığım hamurların içinde en başarılısı diyebilirim. Ekmek makinesinde yaptığım şekliyle anlatacağım ama elle de yoğurularak pekala yapılabilir diye düşünüyorum.

Malzemeler

Hamur için;
  • 345 gr su
  • 1,5 çorba kaşığı / 1,5 tbs zeytinyağı
  • 640 gr un
  • 1 tatlı kaşığı  / 1  tsp tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı / 1,5 tsp instant maya
Sosu için;
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı domates püresi
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Üstü için;
  • 400 gr mozarella veya kaşar peyniri rendesi
  • Salam, sucuk, mantar, mısır vs ne isterseniz
Süslemek için;
  • fesleğen yaprakları (ben koymayı unuttum :))

Yapılışı
Yukarıda verdiğim şekliyle makinenin haznesine malzemeleri tek tek koyun. Sıvılar en önce konmalı sonra sırasıyla un, tuz ve unun tam ortasına da açılan bir oyuk içine de maya konmalı. Ancak maya suya temas etmemeli. Daha sonra makinenin hamur programı seçilip çalıştırmalı. Program yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
Hamur hazır olduktan sonra hamuru 3 eşit parçaya ayırıp oklava ile unlanmış tezgahta açmalı ve yaklaşık 35-40 cm çapında yuvarlak yapışmaz bir tepsiye hamur yerleştirmeli. Ancak burada belirtmek istediğim bir nokta var. Hamuru tepsi büyüklüğünde açmanıza gerek yok. Oklava ile yuvarlak bir form elde eder etmez hamuru tepsiye yerleştirip elinizde bastırarak ve yayarak tepsi büyüklüğüne getirebilirsiniz.

Hamurun üzerine sürmek için sos malzemelerinin hepsini karıştırıp fırça yardımı ile hamurun üzerine sürün. Sosun üzerine peynir rendesi, üzerine de dilediğiniz malzemeleri koyabilirsiniz.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırının turbo ayarında yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Geriye kalan 2 hamuru da aynı şekilde hazırlayıp pişirin. Piştikten sonra fesleğen yaprakları ile süsleyip servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun !