26 Nisan 2015 Pazar

Elmali Krep

All Photos-5740

Yine bir pazar kahvaltısı için güzel bir lezzet. Pazarları genelde ailenin tüm fertlerinin bir arada olduğu bir gün, bu nedenle elden geldiğince keyifli geçmesi için ve de güzel anılarla hatırlanması için çaba sarf etmeli. Aynı zamanda da hafta başından bir önceki gün olduğu için insanın kendisini rahatlatması, dinlendirmesi ve biraz da şımartması gerektiğini düşünüyorum. Ve tabii diyet yapanların da kaçamak yapabileceği bir gün olmalı :)

Kahvaltının sonlarına doğru ağızda güzel bir tad bırakmak için leziz ve hafif bir tarif...

Bu arada ölçülerimi sadece gramaj ile verdiğim için neden bardak veya kaşık ile vermediğime dair yorumlar alıyorum. Göz kararı yöntemi pek bana göre olmadığı için tartıyı tercih ediyorum ancak bundan sonrasında elimden geldiğince talep edildiği üzere bardak ve kaşık ölçülerini de parantez içinde belirteceğim.

Malzemeler

Krep hamuru için:
  • 140 gr un, elenmiş (yaklaşık bir su bardağı)
  • 1 bütün yumurta + 1 yumurta sarısı
  • 2 tbsp erimiş tereyağı (2 yemek kaşığı)
  • 15 gr yani tepeleme 1 tbsp toz şeker (1 tepeleme çorba kaşığı)
  • 1 tutam tuz
  • 1 tsp tarçın (1 çay kaşığı)
  • 300 ml yani 1 1/4 cup  süt (1 su bardağı dolusu ve dörtte bir su bardağı)
İç malzemesi için:
  • 6 adet elma, kabukları soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş ve küp küp kesilmiş
  • 60 gr yani 1/2 cup kuru üzüm (1 avuç)
  • 1 tsp tarçın (1 çay kaşığı)
  • 100 gr yani 1/2 cup toz şeker (yarım su bardağı)
  • 125 ml yani 1/2 cup su (yarım su bardağı)
  • 1 kutu krema, çırpılmış veya krem şanti
  • Biraz pudra şekeri, üzerlerine serpmek için

Yapılışı

Öncelikle içi için krema hariç tüm malzeleri bir sos tenceresine koyun ve orta ateşte, suyunu çekene kadar yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin sonunda elmalar yumuşamış olmalıdır. Soğuması için kenara alın.
Krep hamuru için tüm malzemeleri bir kaba koyup çırpın. Hamur hazır olunca buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
Pişirmeye hazır olunduğunda hamuru dolaptan çıkarıp bir kaşıkla güzelce ve yavaşca karştırın. Krep tavanızı veya yapışmaz orta boyda bir tavayı ocağa koyup altını orta ısıdan biraz yüksek olacak şekilde açın. Bir parça tereyağını tavaya koyup eritin ve hamurdan küçük bir çorba kepçesi (yani yaklaşık yarım su bardağından 1 parmak az) alıp tavaya dökün ve tavayı hareket ettirerek hamurun tavanın zemine iyice yayılarak ince bir katman oluşmasını sağlayın. Hamurun her iki tarafını da 1-2 dakika veya altın sarısı renk alana dek pişirin. Hamuru ters düz ederken bir spatula kullanabilirsiniz.
Krepleriniz piştikten sonra sırayla kreplerinize elmalı karışımdan koyun. Bunun için bir krepin yarısına elmalı karışımı ve biraz da krep şantiden koyup ikiye ve tekrar ikiye katlayın. Üzerlerine biraz pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun!


Hiç yorum yok: