15 Haziran 2014 Pazar

Unsuz Çikolatalı Kek

Unsuz Cikolatali Kek


Muhteşem oldu !

Hem yoğun bir tat hem de hafif köpüğümsü bir doku... mmmh nefis ! Çikolatalı kek seviyorsanız ve biraz da yoğun çikolatalısını seviyorsanız o zaman bu sizin kekiniz. Şiddetle tavsiye ederim. Bir ara yaparım diye internette bulup kaydetmişim. Malum hafta sonları ev ahali mutfakta tatlı diye arandığı için benim de kek, tatlı vs yaptığım tek gün bugün olduğundan üşenmeyip yapıverdim. Malzemeleri önceden hazırlayınca çok da kolay. Ölçüleri kase veya bardak olarak vermeyi çok isterdim ama hepsini tartarak yaptım. Biraz da meraklı olduğum için mutfağa dair bazı alet edevatları kullanmayı çok seviyorum o nedenle de benim sevgili mutfak tartım hep kullanıma hazırdır. Benim için böylesi hem daha kolay hem de lezzetleri tutturmada daha garanti. Gramajlarn yanına yine de yaklaşık ölçüleri vermeye çalıştım.


Malzemeler

  • 85 gr tuzsuz küp küp doğranmış tereyağı (yoksa bence normal de olur), yaklaşık küçük bir su bardağı dolusu
  • 227 gr bitter çikolata parçalara ayrılmış, tepeleme olarak büyük bir kase dolusu
  • 6 büyük boy yumurta, beyaz ve sarıları ayrılmış
  • 1/2 cup toz şeker, küçük bir su bardağından bir parmak az 
  • yanında servis etmek için kaymaklı dondurma (isteğe bağlı)
Yapılışı
Fırını önceden 135 derecede ısıtın.
23 cm çapında yuvarlak ve kelepçeli bir kek kalıbını biraz tereyağı ile her tarafını yağlayın.
Parçalanmış çikolata ve tereyağınızı benmari usulü eritin (benmari usulü = bir tencerenin içine su doldurarak ocağa alın ve tencerenin üzerine de ısıya dayanıklı başka bir kap koyun. Bu kabın içine malzemeleri koyun ve tencerenin altını açın, tenceredeki su kaynadıkça tereyağı ve çikolata yavaşça erimeye başlar. Yalnız çikolata erir erimez kabı tencerenin üzerinden alın ve soğumaya bırakın). 
Yumurta sarılarını mikserde çırpmaya başlayın. Bu esnada yumurta sarılarının  içine yavaş yavaş ılınmaya bıraktığınız çikolatalı karışımı akıtmaya başlayın. İşlemi tamamladıktan sonra ayrı bir kapta yumurta beyazlarını çırpmaya başlayın. Yumurta beyazları kabarık beyaz bir köpük tepecikleri oluşturmaya başlayınca çırpmaya devam ederken şekeri yavaş yavaş içine dökün. Karışımını kar gibi ve de mikserin ucunu kaldırdığınızda oluşan tepecik devrilmiyorsa  karıştırmayı bırakın.
Yumurta beyazından teker teker kaşıkla alıp çikolatalı karışıma ekleyip bir spatula yardımıyla alttan üste doğru hafifçe karıştırın. Her eklemeden sonra alttan üste doğru nazikçe karıştırın. Hareli görüntü kaybolana kadar devam edin.
Karıştırma işlemi bittikten sonra hamuru kalıba dökün ve fırınınızın orta kısmında yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirin. Her tarifte söylediğim gibi burada da söyleyeceğim, fırınların ısısı ve buna bağlı olarak da pişirme süresi farklı olabilir. Bu nedenle 40. dakikadan sonra kekinizi kontrol edin, gerekirse fırın kapağını açıp kekinizin ortasına bir kürdan batırıp pişip pişmediğinden emin olun. Kekinizin dokusu un olmamasına rağmen yumuşak olacak. Ayrıca fırından çıkarttıktan bir süre sonra da sönüp pişerken oluşan çatlaklar aşağıdaki resimdeki gib iyice belirginleşecek. Bu sizi şaşırtmasın bunun olmasını zaten bekliyoruz.

Unsuz Cikolatali Kek

Kekinizi fırından çıkartıktan sonra kalıbıyla birlikte bir ızgara telinin üzerinde bir süre bekletip soğutun. İyice soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp yanında bir top kaymaklı dondurma ile servis edin.

Bu kadar uzun yazdığıma bakmayın yapılışı çok kolay.

Şimdiden afiyet olsun !