20 Nisan 2014 Pazar

Fırında Peynirli Tortiglioni


Tam bir hafta sonu yemeği şu makarna. Hafta sonu dinlenmeye çekildiğim için bu Pazar günü bir makarna yemeği yapmaya karar verdim. Çünkü makarnanın benim üzerimde her zaman rahatlatıcı bir etkisi vardır ama kalorisinden dolayı bir süredir uzak duruyordum ta ki yeni bir rejim programına başlayana kadar. Her ne kadar yaramaz bir öğün gibi gözükse de ne kadar yiyeceğinizi bildikten sonra gerisi kolay. Bitmeyen bir senfoni haline gelen rejim hikayem nihayet mutlu bir sona doğru yol alıyor. Bugüne kadar birçok diyet programı denedim, çoğunun sonunda da kendimden geçip gözümün dönmesi ile kaptığım koskoca bir tablet çikolatayı yerken buluyordum kendimi. Tabii insülin direnci denilen modaya ben de uymuşum meğerse haberim yokmuş. Bu durumu keşfettikten sonra bir uzman eşliğinde uygun bir beslenme düzenine geçtim. 2 ay oldu buna başlayalı ama kendimi hiç mi hiç sıkmadığım için gram gram veriyorum. Olsun varsın gram gram gitsin. Kendime baskı yapmadığım içinde motivasyonum yüksek. Tabii kontrol altında da olduğum için de snırı ötesi operasyonlara da girmiyorum :) Sınırlarımı biliyorum yani.  Toplam almam gereken günlük kalori miktarım 1.500 ve bu programda günlük almam gereken üniteler var ve bir de buna bağlı olarak bir değişim listem var, buna göre alacağım gıdaları bu değişim listesine bağlı kalarak değiştirip istediğim gibi de öğünlerle birleştirebiliyorum. Hareket serbestisi olduğu için dilediğimi de yiyebiliyorum. Ancak ölçüleri abartmadan. Eh sonunda bir şeyler başarmamız lazım değil mi?
Bu kadar laftan sonra nasıl yaptığımı anlatmaya başlıyayım artık. Bu tarifin içinde 3 çeşit peynir var ki eskiden olsa bunları bulamazdık ama şimdi hepsi kolaylıkla bulunabiliyor, yine de bulamazsanız cheddar yerine taze kaşar, parmesan yerine eski kaşar ve mascarpone yerine de labne kullanılabilir diye düşünüyorum.

Malzemeler

  • bir paket Tortiglioni (dilediğiniz bir çubuk pakarna çeşidi de olablir)
  • 80 gr tereyağı
  • 80 gr un
  • 800 ml sıcak süt
  • 200 gr parmesan peyniri (yarısını üzerine serpmek için saklayın)
  • 200 gr cheddar peyniri
  • 4 yemek kaşığı mascarpone peyniri
  • tuz
Yapılışı

Fırını 180 derecede önceden ısıtın. 
Makarnanız için su kaynatıp içine tuz atın ve ardından da makarnalarınızı içine atıp paketin üzerinde belirtilen süre kadar veya damak zevkinize uygun yumuşaklıkta pişirin.
Tencereyi ocağa alıp içine tereyağını koyup eritin, ardından unu ekleyip biraz kavurun. Peşine sıcak sütü katıp koyulaşıncaya kadar pişirin. Un içinde topak topak olursa hemen el blendırı ile pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Koyulaşan karışıma mascarpone peynirini, cheddar peynirini ve parmesan peynirinin yarısını ekleyip peynirler içinde eriyip kaybolana kadar karıştırın. Tencereyi ocaktan almadan evvel tuzu da ekleyip son bir kez karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
Makarnanız piştikten sonra süzün ve yeterli büyüklükte bir fırın kabına aktarın ve üzerine tenceredeki karışımı dökün. Bu esnada sostan çıkan kokular sizi alıp götürecek emin olabilirsiniz :) Sos ile makarnalar birbirine iyice karışık sarmalana kadar karıştırın. Kaşıkla üstünü iyice düzleyip kalan parmesan peynirini serpiştirin ve ısınmış fırında üzeri iyice kızarana kadar 25 dakika kadar pişirin.



Afiyet olsun !