3 Ekim 2012 Çarşamba

Sodalı Pofuduk Poğaça


Aradan yine 1 ay geçti ve ben sayfamı anca güncelleyebiliyorum. Bu aralar daha önce yayınladığım tariflerin dışına çok çıkmadığım için de sayfama koyacak yeni bir tarif de çıkmadı. Hele ki de 1,5 aydır rejimde olduğum düşünülürse bu durumun ne kadar normal olduğunu anlayabilirsiniz. Ama bu sefer tıkır tıkır kilo veriyorum. Hiç bozmadım çünkü...ne yazık ki sebat etmeden olmuyor bu işler. Kesinlikle kolay değil, ama hata yapmaya gelmiyor işte. Ayrıca da bir uzman yardımı almadan da sağlıklı olmuyor. Bu dönem boyunca bu sayede de bol bol sağlıklı yemekler hazırladım kendime. Az yağlı ama kesinlikle lezzetsiz değil, daha çok sebze yemekleri tabii ki. Geriye vermem gereken daha 2,5 kg kaldı onu da verdim mi benden iyisi yok. 3 haftaya daha ihtiyacım var, sonrasında koruma programı ve kullanma klavuzum ile devam :)
Bu kadar rejim lafı edip de poğaça tarifi veren bir tek ben varım herhalde :) Bu tarifi rejime ihtiyacı olmayan herkese gönderiyorum...özellikle her sabah pastaneden kahvaltı niyetine alınan poğaçaların yerine yapıp yemeniz için gönderiyorum. Yumuşaçık pufidik misler gibi...

Bu tarifi aylardır notlarımın arasına almış ve yapmak için bekletiyordum. Değişiklik olsun kahvaltıda yensin diye içimden bugün yapmak geldi nedense. Tarifi üyesi olduğum bir gruptan aldım. Tarif yoğurularak yapılıyor ama ben hamurunu ekmek makinemde hazırladım, çok daha kolay hale geldi tabii. Tarifi her 2 türlü yazacağım. Nasıl yapacağınızı siz seçin. Poğaça seviyorsanız mutlaka yapın derim. Ben sadece kokusunu içime çekmekle ve yumuşaklığını kontrol etmek için mıncıklamakla yetindim tabii ki...


Malzemeler
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı sıvıyağ (fındık yağı kullandım)
  • 1 şişe soda (oda sıcaklığında)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 su bardağı ya da 5 cup un (250 gr su alan bir bardak)
İç malzemesi için 3 alternatifen birisi:

1- Siyah zeytin ezmesi, kekik ve pul biber karışımı,

2- Haşlanıp ezilmiş patates, pul biber, karabiber ve tuz karışımı,

3- Maydanoz ve ezilmiş beyaz peynir karışımı


Yapılışı

Derin bir kaba 4 su bardağı unu koyun. Şekeri, tuzu koyup ve instant koyup biraz karıştırın. Ardından hamurun ortasını havuz gibi açıp, sütü, sıvıyağı ve sodayı koyun. Bir güzel yoğurun, hamurunuz muhtemelen hala elinize yapışıyor olacak, geriye kalan 1 su bardağı unu da azar azar ekleyin. Ne zaman ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelince unu ilave etmeyi bırakın.  Güzelce yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Ya da hamurun üzerini streç filmle örtüp, 50 derece önceden ısıtılmış fırına koyup 45 dk kadar mayalandırın. Bu sürede 2-3 katı kabaracak.

Hamuru benim gibi ekmek makinesinde hazırlamak isterseniz o zaman makineye önce sıvıları koyun. Üzerlerine unu yayıp onun üstüne de tuz, şeker ve mayayı koyun. Makinenizin hamur hazırlama ayarını seçip çalıştırın.

Hamurunuz hazır hale gelince ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle hafifce bastırarak yuvarlayın. Ben iç olarak peynirli olanı hazırladım. Ortasına peynirli içi koyarak kenarları birleştirip yuvarlayın.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirin. Tepside de tekrar kabarıncaya kadar yaklaşı bir 20-30 dk kadar daha bekletin. Ben topları biraz büyük yaptım yaklaşık 24 adet çıktı ama boyutlarını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında altları ve üzerleri kızarana kadar pişirin. Bu süre benim fırınımda 15 dakika kadar sürdü.

Poğaçaların hepsini tüketmeyecekseniz kalan poğaçaları hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz. Hatta dondurucuya da atıp saklayabilirsiniz. Lazım olduğunda ısıtmak için poğaçaları soğuk fırına koyup fırını 150 dereceye getirin, 15-20 dk içinde hazır hale gelecekler.

İç malzeme olarak çeşitli varyasyonlar hazırlayabilirsiniz. Hatta hiç iç koymadan sandviç ekmekleri gibi yapabilir, sonra içine dilediğiniz malzemeyi koyup ufak sandviçler yapabilirsiniz.

Bunun dışında hamuru yarı yarıya tam buğday unu ile de hazırlayabilirsiniz.


Afiyet olsun !