30 Ağustos 2012 Perşembe

Domatesli Pizza


Herkesin Zafer bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Bu güzel güneşli bayram gününde midenizin de bayram yapması için güzel bir tarifimi paylaşmak istiyorum.
Aynı zamanda bu tarifimi sevgili Lama'nın "Domatesli Tarifler" etkinliğine gönderiyorum.

Gerçekten çok başarılı bir hamur. Bu hamuru öğrendiğimden bu yana dışarıdan pizza yemiyoruz. Ekmek makineniz varsa çok pratik, yoksa da azıcık kol kaslarınızı çalıştırmış oluyorsunuz ki bu biz kadınlar için çok iyi bir şey. Malum belli bir yaştan sonra kol altları bıngıl bıngıl :))

Malzemeler
  • 1 ölçü Pizza Hamuru (tarifi için tıklayın)
  • 1 kase kiraz domates, yıkanmış ve ortadan iiye bölünmüş
  • 7-8 yaprak taze fesleğen
  • 135 gr mozarella peyniri rendesi
  • Üstü için sos (linkteki tarifde verilen sosun 1/3'ünü kullanacaksınız)

Yapılışı
Malzemeler kısmında verdiğim Pizza Hamuru linkine girdiğinizde hamurun hazırlanması yöntemini bulacaksınız. Aynı yöntem bu pizza için de geçerlidir. Hazırlanan hamuru 3'e bölüp 1 adedini kenara ayırın. Diğer hamurları açılmış, tepsilerine yerleşmiş ve salçaları bile sürülmüş olarak dondurabilirsiniz. İki tepsi arasına yağlı kağıt koyup üst üste koyup derin doruncunuza koyabilirsiniz.
Kenara ayırdığınız hamuru oklava ile biraz açıp yapışmaz yuvarlak 30-35 cm çapındaki pizza tepsinize elinizle yayarak yerleştirin. Biber salçası, domates salçası ve de zeytinyağını bir kasede karıştırın. Hamurun üzerine fırça yardımıyla sürüp üzerine de peynir rendesini serpiştirin.
Domatesleri ve fesleğen yapraklarını üzerine yerleştirin.
Tepsinizi önceden 180 derecede ısınmış fırına sürüp yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Pizzanız piştikten sonra dilerseniz üzerine acılı zeytinyağından biraz gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun !

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Kahveli Tarçınlı Çikolata Parçacıklı Kurabiye



Malzemeler
  • 255 gr un
  • 1/2 tatlı kaşığı (1/2 tsp) kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığından birazcık az (3/4 tsp) tarçın
  • 1/4 tatlı  kaşığı (1/4 tsp) tuz
  • 280 gr tereyağı, oda ısısında yumuşamış
  • 4 yemek kaşığı (4 tbs) neskafe
  • 128 gr pudra şekeri
  • 110 gr esmer şeker
  • 250 gr damla çikolata
  • 50 gr toz şeker, üzerine serpmek için
Yapılışı
- Fırını 170 derecede önceden ısıtın.
- Orta büyüklükte bir kapta unu, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu karıştırın.
- Daha büyük başka bir kapta tereyağını ve neskafeyi iyice karışana kadar çırpın.
- Unlu karışımı diğer karışım ile azar azar birbirine katarak iyice karıştırın.
- Son olarak damla çikolatalarını da hamura katıp spatula ile karıştırın.
- Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar veya 2 cm çapında küçük bir dondurma kaşığı ile parçalar alıp tepsiye koyun, üzerine geniş bir bardağın altı ile biraz düzleşmesi için bastırın. Her bir parçanın arasında 5 cm kalacak şekilde tepsiye dizilmiş olması lazım. Üzerlerine toz şeker serpiştirin. Yaklaşık 2 tepsi kadar kurabiye çıkacak. Bunları sırasıyla pişirin. Kurabiyelerin kenarları koyulaşana kadar yaklaşık 12 dakika kadar pişirin.

- Pişen kurabiyeleri fırından çıkartıp 1-2 dakika tepside dinlendirip soğuması için üzerine havlu kağıt serdiğiniz ızgara teline yerleştirin. Soğuduktan sonra hava almayan bir kapta yaklaşık 1,5 hafta kadar saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun !

21 Ağustos 2012 Salı

Çilekli Tiramisu Tatlısı

IMG_0126

Bayramda midemiz de bayram yapsın diye mevsiminin bitmesine rağmen kıyıda köşede zar zor bulduğum çileklerle harika bir tatlı yaptım. Çilek gerçekten  nefis bir meyve ve de tek başına yenmeyecek kadar da değerli. Çok basit ve bir o kadar da gösterişli bir tatlı oldu. Görüntüsü iştah kabartan cinsten. Amacım belki bir gelen giden olur diye evde bir tatlı bulunsun idi. Gerçi henüz hala ailenin küçükleri olduğumuz için bayramda ziyaret edilenler mertebesine erişemedik :) Sadece komşular arkadaşlar falan geliyor...ama gel gör bizim tatlı görücüye çıkamadan dayanılmaz cazibesi yüzünden şu resimde gördüğünüz halden daha farklı bir hale dönüştü :))

Aslında bu tatlı bir çeşit trifle dediklerinden yani krem şanti ve meyve ile yapılan tatlılar cinsinden. Bunun envai çeşidi var...mutfağa olan merakımı bilen iş arkadaşım bana bu kabı hediye etmişti, ne tesadüf ki ben de almayı düşünüyordum :) paketi açınca ne kadar mutlu olduğumu tahmin edersiniz...

Bu tatlıyı böyle bir kapta sunmak çok daha hoş ama tabii ki şart değil, elinizde ne varsa onunla da olabilir. Artık daha fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum ki çilekler tükenmeden deneyebilesiniz :)

Malzemeler
  • 1 kg çilek, içinden 3 adet süsleme için ayırıp gerisini yıkayıp dilimleyin
  • 36 adet kedidili, 1 pakette 24 adet var
  • 1 adet labne
  • 1 adet vanilyalı puding (pişrmeden hazırlanan)
  • 3,5 su bardağı süt (1 su bardağı krem şanti ve 2,5 su bardağı puding için)
  • 1 paket krem şanti
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 2,5 tatlı kaşığı nescafe
  • 2,5 tatlı kaşığı şeker
  • 1 kase rendelenmiş bitter çikolata
Yapılışı
- Öncelikle 1 su bardağı soğuk sütle krem şantiyi hazırlayıp buzdolabına kaldırın. Vanilyalı pudinginizi hazırlayıp bir kenarda katılaşması için bekletin. Daha sonra labneyi çukur bir kaba koyup mikserle karıştırın, ardından pudingi de içine ekleyip karıştırın. Son olarak dolaptam krem şantiyi çıkartıp onu da labneli pudingli karışıma ilave edip hepsini güzelce birbirine karışmasını sağlayın.
- Şimdi sıra suyu, nescafeyi ve şekeri karıştırmaya geldi. Kedidillerini rahatça ıslatabilmek için yayvan bir kaba dökün.
- Artık tüm malzemeleriniz hazır, şimdi tatlıyı kademe kademe oluşturmaya başlayabilirsiniz. Kedidillerini nescafeli karışıma her iki tarafını da bandırıp tatlı kabının en altına bir sıra dizin, ardından çilekleri yerleştirin, çileklerin üzerine çikolata rendesini serpin bunun üzerine de kremayı yayın. 2.kat için tekrar nescafeye bandırılmış kedidillerini, çilekleri, çikolata rendesini ve kremayı ve son 3. kat için nescafeye bandırılmış kedidillerini, çilekleri, çikolata rendesini ve son olarak kremayı koyun. Ve en üste çıkolata rendesini serpiştirin. Süsleme için ayırdığınız 3 adet çileği dilediğiniz şekilde tatlını ortasına oturtabilirsiniz. Tatlı bir süre dolapta beklerse daha güzelleşecektir.

Afiyet olsun !

20 Ağustos 2012 Pazartesi

Sakızımsı Brovni


Aylardan sonra nihayet bir tarif ekleyebildim. Önce fotoğraf makinem bozuldu, yenisini edindim bu sefer de fotoğraflarımı muhafaza ettiğim Picnic sitesi kapandı. Fotoğraflarıma çerçeve, yazı, boyut değiştirme vs yapabildiğim bir siteydi. Nihayet yeni bir resim düzenleyen site buldum adı Ipiccy.

Resimlerimi eskisi gibi düzenlemeye başlayınca tekrar blogumu da güncellemeye gönül rahatlığı ile başladım. Çünkü resimlerimi ne yazık ki izinsiz kullanan emeğe saygı göstermeyen bazı insanlar var, üzerinde isim yazmayan bir fotoğraf gördüklerinde çalıyorlar...herneyse bu işi de hallettik artık inşallah bol bol bu sayfadan sizlerle buluşmaya devam edeceğim. Haa..bi de blogdan siteye geçme işini de halledebilirsem çok iyi olacak...bu sene bitmeden...umarım...

Şimdi artık tarifime geçiyorum, adına Sakızımsı Brovni dedim çünkü orijinal adı Chewy Brownie idi ...hafif ağdalı bir kıvamı var...

Malzemeler
  • 115 gr tereyağı
  • 115 gr bitter çikolata
  • 300 gr toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı (ya da 1/4 tsp) tuz
  • 2 tatlı kaşığı (ya da 2 tsp) vanilya ekstresi, sakın esans kullanmayın, hiç bulamadınız vanilin kullanın.
  • 2 yumurta, oda ısısında
  • 125 gr un
  • 2 yemek kaşığı (2 tbs) kakao
Yapılışı
- Fırını önceden 170 derecede ısıtın. 20 cm'lik kenarları yüksek kare bir fırın kalıbını yağlayın. Dibine yağlı kağıt döşeyip üzerini tekrar yağlayın ve bir kenarda bekletin.
- Tereyağını ve çikolatayı benmari usulü eritin. (Benmari ya da orijinal adıyla Bain Marie usulü pişirme veya eritme ısıya direkt temas etmemesi gereken gıdaların bu yöntemle pişirilmesine veya eritilmesine denir. Gıdanın bulunduğu kap, ocak üzerinde kaynayan su dolu başka bir kabın üzerine oturtularak gıdanın pişirilmesi veya eritilmesi sağlanır.) Eriyen karışımı soğuması için kenara alın.
- Soğuyan karışımı mikser kabına aktarın ve içine şeker, tuz ile vanilyayı katıp karıştırın. Peşine yumurtaları ardı sıra her katımdan sonra iyici karıştırarak ekleyin. Son olarak un ve kakaoyu da katarak hamurun içinde un kaybolana kadar biraz çırpıp bırakın.
- Hamuru fırın tepsisine aktarıp fırına sürün.
- Üzeri kabuk bağlayana kadar yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Her fırının pişirme süresi değişkenlik gösterebilir bu nedenle 30.dakikadan sonra mutlaka bir kürdan ile test edin.
- Brovniniz piştikten sonra fırından çıkartıp bir süre kabından çıkarmadan bekletin. Kabınız dokunmaya izin verecek ısıya düştüğünde spatula yardımıyla brovninizi kalıbından ayrımak için brovninin çevresinde gezdirin. Kabı ters düz edip brovniyi kabından çıkartın. Brovninin üzerinden yağlı kağıdı sıyırıp soğuması için fırın ızgarasının üzerinde bekletip, soğuduktan sonra da karelere kesin.

Afiyet olsun !