10 Kasım 2011 Perşembe

Hareli Kek

SNC10007

Bu kadar ara verip de böyle bir fotoğraf ile karşınıza çıkmak çok hoş olmadı ama makinemin ayarında bir sorun olduğu için ne yazık ki kaliteli bir çekim yapamadım. Ancak buna rağmen vereceğim kek tarifi nefis, mutlaka deneyin. Yaptıktan kısa bir süre içinde geriye sadece kırıntıları kaldı...

Hemen tarife geçiyorum;

Malzemeler
300 gr yumuşamış tereyağı
300 gr tozşeker
1 çay kaşığı vanilya ekstresi (esansını kullanmayın, ekstresi yerine 1 paket şekerli vanilin kullanın)
1 tutam tuz
5 yumurta, oda ısısında
380 gr un
1 paket kabartma tozu
6 çorba kaşığı süt (4'ü beyaz hamura 2'si kakaolu hamura kullanılacak)
20 gr kakao

Yapılışı
Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Kek kalıbınızı yağlayın.
Tereyağını miksere koyup çırpmaya başlayın. Tereyağı kremamsı bir kıvamı alır almaz çırpmaya devam ederken şekeri azar azar tereyağına ekleyin. Peşine vanilya ekstresini ve tuzu ekleyip çırpmaya devam edin.
Ardından tek tek yumurtaları ekleyip karıştırmayı sürdürün.
Yumurtalar iyice karıştıktan sonra unu ve kabartma tozunu 2 seferde ilave edin. Sütün sadece 4 çorba kaşığını hamura ekleyip son bir kez daha karıştırın.
Hamurun 2/3'sini kek kalıbınıza dökün. Mikserde kalan 1/3'lük hamura ise kakao ve kalan 2 kaşık sütü ekleyip iyice karıştırın ve kalıbınızın içindeki beyaz hamurun üzerine yayın.
Tahta bir kaşığın sapını hamura saplayıp 2 rengin birazcık birbirine geçmesini sağlamak için kalıbın içinde girdap oluşturarak döndürün. Bunu sadece 2 rengin birazcık birbirine geçmesi için yapın. Çok fazla yaparsanız renk ayırımı kaybolabilir, bunun olmasını istemiyoruz. Önemli olan kekte resimdeki gibi bir doku elde etmek.
Kalıbınızı ısınmış fırına koyup yaklaşık 45-55 dakika kadar kekin üzeri sertleşene kadar pişrin. Size tavsiyem 40.dakikadan itibaren kekinizin içine kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol etmeniz. Kürdan bu dakikadan itibaren kuru çıkıyorsa kekinizi daha fazla fırında tutmanıza gerek yok. Eğer hala pişmediyse süre kek pişene dek uzatılabilir.
Kekinizi fırından çıkarıp 5 dakika kadar kalıbında beklettikten sonra soğuması için ızgara teline ters çevirip keki kalıptan çıkarın. Soğuduktan sonra servise hazırdır.

Afiyet olsun !