31 Ağustos 2011 Çarşamba

Ballı ve Badem Ezmeli Kırıntılı Kek

Öncelikle herkesin Şeker bayramını kutlarım. Ağzınızın tadının hiç bozulmaması dileğiyle :)

Bu güzelim keki gelecek misafirlerim için önceden hazırlayıp saklama kabına koydum. 3 gün oda ısısında rahatlıkla dayanıyor.
Adının çok uzuuun olması insanın gözünüzü korkutuyor değil mi? Ama inanın uğraşmaya değer. Ben sonunda bu kadar lezzetli bir kek çıkacağını hayal etmemiştim. Eğer malzemeleriniz varsa hiç kaçırmayın deneyin.
Ölçüleri kendi ölçlerimizin yanında ayrıca parentez içinde de Amerikan "cup" ve "tsp ve tbs" olarak yazdım. 1 tsp bizim normal klasik çay kaşık ölçülerimizden daha fazlaca olduğunu düşündüğüm için 1tsp = 2 çay kaşığı olarak verdim.
Önemli olan malzemeleri doğru şekilde hazırlamak sonrası çok kolay.
SNC10181


Malzemeler

Kek hamuru için:
  • 3 su bardağı + 1/3 su bardağı kadar un (3 + 1/3 cup)
  • 2 çay kaşğı tuz (1 tsp)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu (1/2 tsp)
  • 1 su bardağından 2 parmak az  *YOĞURT  (3/4 cup)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ, ben fındık yağı kullanıyorum (1/2 cup)
  • 3 yemek kaşığı bal (3 tbs)
  • 1 yemek kaşığı vanilya özü, bulamazsanız şekerli vanilin de olur. Vanilya esansı kullanmayın (1 tbs)
  • Yarım su bardağı badem ezmesi (1/2 cup)
  • 6 yumurta, hepsi bir arada çırpılmış
  • 1 su bardağı + 1/4 su bardağı tereyağı, yumuşamış (1+1/4 cup)
  • 1 su bardağı + 1/4 su bardağı toz şeker (1+1/4 cup)
Üzerinin kırıntısı için
  • 1 su bardağından 1 parmak az un (3/4 cup)
  • 1 su bardağından 2 parmak az yulaf ezmesi (2/3 cup)
  • 6 yemek kaşığı tereyağı (6 tbs)
  • 2 çay kaşığı tarçın (1 tsp)
  • Yarım çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı, yumuşamış (3 tbs)
Yapılışı
-Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Yaklaşık 28 X 40 cm lık dikdörtgen bir kek kalıbını önce yağlayıp sonra üzerine un döküp unun içini iyice kaplamasını sağlayıncaya kadar kalıbı sallayıp fazlasını dökün.
-Bir kapta unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırıp kenara alın.
-Ayrı bir kapta *YOĞURDU (ben burada verilen ölçüye göre normal yoğurt ile süzme yoğurdu yarı yarıya kullandım), yağı, balı ve vanilya özünü karıştırıp bunu da kenara alın. (Eğer şekeli vanilin kullanacaksanız o zaman vanilini unun içine katın, çünkü burada mantık kuru malzemeler ile sıvıları ayrı ayrı karıştırmak).
-Mikser kabına badem ezmesini koyun ve içine çırpılmış yumurta karışımından 3 çorba kaşığı ilave edip çırpın. Badem ezmesi kremamsı bir kıvama gelmesi lazım. Ardından tereyağını ve toz şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Karışım krema gibi bir dokuya sahip olmalı. Son olarak geri kalan çırpılmış yumurta karışımını 3 seferde ekleyerek çırpma işlemine devam edin.
-Unlu karışımı tereyağlı karışıma ekleyip un içinde kaybolana kadar karıştırın.
-Son olarak kalan yoğurtlu karışımı da ekleyip tüm karışımlar özleşene kadar karıştırıp bırakın.
-Hamuru kalıbınıza dökün.
-Bu arada kırıntı malzemelerin hepsini başka bir kapta elinizle karıştırıp kek hamurunuzun üzerine serpiştirin.
-Kalıbınızı fırına verip yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Her fırının pişirme süresi farklı olabilir, tavsiyem 25.ci dakikanın sonunda kürdan ile pişip pişmediğini kontrol etmeniz.
-Kekiniz piştikten sonra soğumasını bekleyin ve kare kare kesip servis edin.

Afiyet olsın !

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Siyah Zeytinli ve Kekikli Ekmek

SNC10158

 Uzun bir aradan sonra güzel bir tarifle merhaba demek istedim. Aslında aylar önce yapıp bir türlü yayınlayamadığım bu güzel ekmek tarifinin tozunu alıp sayfama ancak koyabiliyorum. Yoğun bir tempodan sonra bu ara tatil gerçekten çok güzel geldi. Anneannemin rahatsızlığı ve belki de ona üzüldüğüm için yine baş gösteren ve bu sefer de inatla geçmeyen ekstrasistollerim beni bir haylı yıprattı. Anneannemin tedavisi biraz uzunca sürecek ama umarım sonunda iyileşecek. Bu arada benim ekstrasistollerim bana resmen kabus yaşatıyor. Belki içinde buna zaman zaman tutulanınız vardır ve ne beter birşey olduğunu da bilirler ve de bunun belli bir nedeni ve tedavisi olmadığını da bilirler ki de en illeti de odur zaten. Doktorum "hayati risk taşıyan bir durum değil merak etmeyin" dese de altında yatan nedenin ne olduğunu çok merak ediyorum. Öldürmeyen ama süründüren bir durum anlıyacağınız. Bu bayram tatilinde biraz rahatlamaya ve uykuma dikkat etmeye çalışacağım artık. Tabii aynı zamanda da hem göze hem de mideye hitap eden tarifler yapmaya çalışacağım, yaptıkça da sizlerle paylaşacağım. İşte bunlardan ilki, tatilinizde güne güzel bir kahvaltı ile başlamak gibisi yoktur. Bayram sabahında bizimkilere bu ekmeği yapmayı planlıyorum. Tarifini bir sitede görmüştüm ama şimdi hatırlayamıyorum. Tarifi aynen kullandım, sadece fazladan kekik eklemesi yaptım.
SNC10160

Malzemeler:
  • 2¼ su bardağı beyaz un
  • ¾ tatlı kaşığı instant kuru maya
  • ¾ tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • ¾ su bardağı su
  • 1/2 kase siyah zeytin, çekirdeği çıkarılmış, halka halka doğranmış ve unlanmış
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:

1.  Makinenin ekmek pişirme haznesine önce suyu, yoğurdu ve zeytinyağını  koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Unun üzerine bir köşesine tuzu karşı köşesine de şekeri ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2.   Makinenin kapağını kapayın.
3.   Temel ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4.   Ek malzeme sinyali çalar çalmaz doğranmış zeytini ve kekiği ekleyin.
5.  Ekmek piştikten sonra hazneyi makineden çıkartıp ızgara teline ters çevirim ekmeği çıkartın. Soğumasını bekledikten sonra kesebilirsiniz.

Afiyet olsun !