13 Aralık 2010 Pazartesi

Yoğurt "Deneme 2"

SNC10173
Artık mis gibi yoğurt yapıyorum. Şimdiye kadar neden hiç yapmamışım bilmiyorum. İnsanın kendi evinde kendi imkanları ile birşey üretmesi gerçekten büyük keyif. Hele tadı da güzel olursa değmeyin keyfinize :)
Her akşam 1000 gr mayalıyorum. 2 gün dolapta beklettiğim için bu rutini bozmadan devam ettirmem gerekiyor. Böylece her akşam herkes birer kase yoğurt yiyor.
Bir önceki tarifim makinede nasıl yapıldığı ile ilgiliydi. Şimdiki ise artık 3 haftalık tecrübem ile test edilip onaylanmış klasik üzeri sarılıp bekletilerek yapılan yoğurda ait bir tarif. Aslında değişen pek birşey yok ama ölçülerim tamamen oturdu. Resimde görüldüğü üzere hiç de öyle sulu olmayan, harbi katı bir kıvama sahiptir kendileri. Hatta ve de hatta yine resimde görüldüğü üzere, üzerinde kaymak bilem var :)))
SNC10179
Buyrun işte tarifi...

Malzemeler
  • 1 kg günlük şişe süt
  • 2 çorba kaşığı mayalık yoğurt (oda ısısında olamalı)
  • ısıya dayanıklı kapaklı cam tencere
Yapılışı
Sütü cam kaba koyup orta ateşte üzeri kabarana kadar ısıtıyorum. Altı orta ateşte yandığı için yavaş yavaş ısınıyor. Bu esnada üzeri kaymak bağlıyor.
Süt kabarma noktasına gelince kabı ocaktan alıp, sütü ılınmaya bırakın. Sütün içine serçe parmağınızı soktuğunuzda 10 saniyeye kadar parmağınızın dayanabileceği bir ısıda olması lazım. Ne çok sıcak ne çok soğuk. Isı ölçer ile ölçtüm yaklaşık 42 derece bir değere denk geliyor.
Isı istediğiniz seviyeye geldiğinde, sütün üzerindeki tabakayı bozmadan, kabın kenarından *mayayı ekleyip, yine sütün üstünü bozmadan dipten dipten sütü karıştırın ve kapağını güzelce kapatın.
Kapağını kapattıktam sonra, önce ince bir mutfak beziyle, sonra 2 kat havlu ve sonrasında da battaniye sarıp akşamdan sabaha kadar yaklaşık 6-7 saat dışarıda, evin kimsenin ilişmeyeceği bir köşesinde bekletin. Süt evin içinde oda hararetinde beklemeli. Sabah olunca kapağını açmadan doğruca buzdolabına koyup akşama kadar bekletin, sonra ertesi gün kapağını 2-3 saat kadar açık bırakıp dolabın içinde biraz da öylece bekletip sonra tekrar kapağını kapayın ve yine buzdolabının içinde akşama kadar bekletip kullanmaya başlayın.
Üzeri kaymaklı mis gibi yoğurdunuz hazır.Dediğim gibi hergün yaparsanız her akşam yoğurt yiyebilirsiniz.

*maya: mayanızı mutlaka önceden dolaptan çıkarıp oda ısısına gelmesini bekleyin yoksa yoğurdunuz yapışkan bir görüntüde olur.


Afiyet olsun !

6 Aralık 2010 Pazartesi

Yoğurt "Deneme 1"

SNC10153

İnanamadım :) İlk denememden başaryla çıktım. Hep hayranlık duyardım, işte anlatırlardı, kapıdan süt aldım kaynattım yoğurt yaptım, sütlaç yaptım falan...Yaklaşık 1o gündür, kendi yoğurdumu kendim yapıyorum. Çok zevkli. Daha sağlıklı olması bir yana hiç de öyle zor birşey değilmiş. Lafı uzatmadan hemen nasıl yaptığıma geçiyorum. Aslında geçen seneden beri bir köşede durup duran bir yoğurt makinem vardı, sakın okumayı bırakmayın çünkü makinesi olmadan da yapmak çok kolay. Denediğim için her ikisini de anlatacağım.
Karşı komşum meğer kendi yoğurdunu kendi yaparmış, bu konu aramızda demek hiç gündeme gelmemiş ki bilmiyordum. Hal böyle olunca onun yoğrudundan maya almak kaçınılmaz oldu ve anlattıklarına harfiyan uyunca ortaya yenilesi bir ev yoğurdu çıktı. Öyle kapıdan falan da süt almadım, bildiğiniz marketlerde satılan günlük şişe süt ile yaptım.

Malzemeler
500 gr süt (günlük şişe süt)
1 yemek kaşığı yoğurt (mayalamak için)

Yapılışı
500 gr sütü kaynatmadan üzeri hafif pütür pütür olana dek ısıtın ve soğumaya bırakın. Ta ki içine parmağını soktuğunuzda dayanabilecek bir sıcaklığa erişene kadar, bu da yaklaşık 42-45 derece yapıyor, mutfak derecesi ile ölçtüm çünkü. Yoğurdu ya yoğurt yapacağınız kaba ya da makineye aktarın. Ben mayayı direk içine koyup hafifçe sütün dibinden dibinden biraz karıştırıp kapağını kapatın. Eğer makinede yapıyorsanız 6-7 saat makinede bekletin. Makinesiz yapıyorsanız, kabınızı önce mutfak havlusu, sonra 2 kat battaniye ile sarmalayı evin sıcak ve sakin bir köşesinde yine 6-7 saat bekletin. Ben akşamdan hazırlayıp makineye koyup sabaha kadar bekletin. Sabah da kalkınca kabı direkt buzdolabına kapağını açmadan koyup 2 gün bekletin. Dolapta bekledikçe daha koyulaşıyor. İşte bu kadar basitmiş.


Afiyet olsun !

1 Aralık 2010 Çarşamba

Etli Pilav

SNC10139

Her bayram geleneksel olarak önce kayıvalidemin evine gider hep beraber bayram yemeği yeriz. Mönü her zaman fikstir, etli yaprak sarma (müthiş, müthiş, müthiş), etli pilav (mmmhhh yeme de yanında yat), kibe (ben yemesem de olur ama benim dışında herkes bayılıyo), etli patlıcan dizmesi (hiçbir zaman onun gibi yapamadım ne yazık ki), ezo gelin çorba ve salata.
Görüldüğü üzere herşey et üzerine, ama inanın her biri ayrı bir lezzet.
Bu bayram da aynı mönü vardı tabii...
Kibe ve etli pilav hariç diğerlerinin hepsini denedim ve fena da olmadı. Kibe'yi hiç saymıyorum çünkü yapabileceğim, daha doğrusu yapmak istediğim bir yemek değil. Mardinlilere özgü işkembe dolmasıdır. Ama etli pilav gerçekten çok lezzetli. Bu benim ilk denemem oldu ama sanırım birkaç deneme daha yapmam lazım. Yine de fena olmadı diyebilirim.
Tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 500 gr kuzu kuşbaşı
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağı
  • tuz

Yaplışı

Etleri biraz suda bekletip yıkayıp kurulayın ve yapışmaz tenecerede kavurun. Suyunu çektikten sonra çok kısık ateşte sık sık kontrol ederek 20 dakika kadar pişirin. Sonra üzerine 3 su bardağı kaynamış su koyun ve ateşi birazcık açıp (ortaya yakın) 30 dakika daha pişirin. Bu sürenin sonunda içine pirinçleri ilave etmeniz gerekiyor ama öncesinde pirinçleri yıkayıp süzün ve etlere öyle ilave edin. Ardından yağı, tuzu ve baharatları ilave edin.

Ben bu noktada tencerenin altını biraz daha açıp, pilavın üstü göz göz fokurdamaya başlamasını bekleyip ondan sonra tencerenin altını iyice kısıp 12 dakika pişmeye bırakıyorum. Ama pişirme süresinin arasında tencerenin kapağını açıp 1 kere bi tahta kasıkla çeviriyorum.

İşte bu kadar basit, umarım beğenirsiniz.

Afiyet olsun !