23 Mayıs 2010 Pazar

Brokolili Orecchiette

SNC10295
Yaklaşık 8 gündür diyetteyim. Amacım 5 kg vermek. Ne zamandır bu kadar kilo almamıştım. Son zamanlarda şeker, tatlı ve kurabiye üçgeni içinde gidip geldim. Kafam bozuldukça kendimi tatlıya verdim anlayacağınız. Oğlumun sınavına çok takılmış durumundayım, çocuğu da bunalttım. Gerçi bunalıyo da ne oluyo ki? hiçç...2 çalışıyo 3 ara veriyo. Hiç sıktığı yok kendisini, olan bana oluyo tabii. Allahım bu eğitim sisteminden torunlarımızı kurtar bari yarabbi...
Avrupa topluluğuna girmeye çalışan bir ülke olarak (ki şahsen bu ne kadar doğru olacak onu da bilmiyorum ya...sanki aldılar da doğru olup olmadığını tartışıyorum...) hani standartlarımızı düzeltiyoruz ya, soruyorum; acaba hangi avrupa ülkesinde, okula giden bir çocuk, okul yetmediği için dersaneye veya özel hocaya gitmek zorunda kalıyor ???
Neyssee...takılmıyalım şimdilik bunlara. Bu aralar içim dışım hep okuldu, sınavdı doldu taştı...sizi de bu konularla sıkmadan tekrar rejimime ve oradan da tarifime geçeyim.

Evet ne diyordum, 5 kg vermem lazım diyordum. Başladığım günden bu yana, 8 günde 1 kg verdim. Rejim listem beni hiç aç bırakmıyor, hatta tatlı bile aratmıyor. Hiç sıkılmadan uyguladım umarım sonuna kadar da böyle gider. Bu hafta 1 kg verdiğim için 1 adet bonus kazandım. Yani ne demek? 1 öğün istediğimi yiyebilirim demek. Bu bonusu nasıl değerlendireyim diye düşünürken Tuz Biber dergisinin düzenlediği "Makarnalar" konulu etkinliğine bir tarif hazırlayayım dedim, hem epeydir de makarna yemiyordum. Rejimde olduğum için, her ne kadar istediğimi yiyebilecek olsam da abartmamam gerekiyordu. Nasıl bir makarna hazırlasam diye düşünürken aklıma ne zamandır yapmayı düşündüğüm ama bir türlü gerçekleştiremediğim bir tarif geldi, taa kıştan beri yapıcam yapıcam bir türlü denk getirememiştim. Bonus olarak bu tarifi yapmaya karar verdim. Markete gittim ama malzemelerden en önemlisini, taze brokoliyi bulamadım. Direkt dondurucuya yöneldim ve tazesi yerine dondurulmuş olanı aldım. Eve gelip tarifi hazırlayıp bir güzel yedim. Bu sağlıklı tarifi bu ayki Tuz Biber etkinliğine gönderiyor ve hemen aşağıda malzemelere ve tarifine geçiyorum.
SNC10299

Malzemeler
  • 300 gr Orecchiette makarna
  • 300 gr brokoli veya 1 paket dondurulmuş brokoli
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı acı biber (chilli)
  • 50 gr parmezan, rendelenmiş
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 dilim hindi pastırma
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Brokoliyi çiçek çiçek ayırın. Pastırmaları şeritler halinde uzunlamasına ve enlemesine kesin. Sarımsakları küçük küçük kesin.

Brokoliyi kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar pişirin ya da 1 adet dondurulmuş paket içinden çıkan 2 poşet brokoliyi talimatına göre mikrodalga fırında pişirin.

Bu esnada makarnanın suyunu kaynatıp içine tuzu ve makarnayı ekleyin. Makarnayı yaklaşık 12 dakikada ya da paketin üzerinde yazdığı sürede pişirin.

Makarnayı suya atar atmaz hemen sebzeleri hazırlamaya koyulun. Kalın tabanlı bir tavada, zeytinyağını ısıtın. İçine pastırma ve sarımsağı ekleyip pişirin, yalnız pişirirken pastırmaların kıtırlaşmasına izin vermeyin. Ardından brokoli, acı biber, tuz ve karabiberi ekleyin. Karıştırarak orta ısıda 5 dakika pişirin. Makarnanın suyundan 3 çorba kaşığı kadar alıp bir 5 dakika kadar daha pişirin ve bu esnada haşlanmış makarnaları süzüp brokolilere ekleyin, hepsini birlikte ocaktan almadan 1-2 dakika daha pişirip servis yapın.

Afiyet olsun!

16 Mayıs 2010 Pazar

Kedidilli Cheesecake

SNC10277
Sevgili Eya'nın etkinliğine katılmayı çok istedim ama geç kaldım sanırım, eğer kabul ederse bu tarifi onun etkinliğne göndermek isterim. Bu aralar sitemi güncellemekte zorlanıyorum çünkü tüm enerjimi oğluma yöneltmiş durumdayım, malul sınav günü yaklaşıyor...Allahın izniyle şunu alnımızın akıyla bir atlatsak başka birşey istemiyorum...şimdilik :))

Bu arada Bahar Şenliği etkinliğme katılım çok güzel, şimdiden epeyce bir tarif birikti. Tarif yollayan ve yollayacak herkese şimdiden teşekkür ederim. Yayınlamak için sabırsızlanıyorum :)

Yukarıdaki tarifi anlatmadan evvel, kedidilleri ile ilgili bir bilgi vermek isterim. Bunları annem pastaneden almıştı ve birbirine bitişik oldukları için tam bu tarife göre dedim. Onları birbirinden ayırmadan dizdim, aralık kalmaması iyi oldu, yoksa içi pişerken dışına taşabilirdi, böylece peynirli karışım içeride hapsoldu. Kedidillerinin, kalıbın tabanına gelen uçlarını bıçakla düz kestim ki otursunlar.

Tarifi Rose Levy Beranbaum'un kitabında gördüm ancak kendime göre değiştirdim.

Malzemeler

  • 2 paket labne peyniri
  • 3 yumurta (L boy)
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 su bardağı süzme yoğurt
  • 20-25 adet kedidili
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 1/2 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilin
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı tuz

üstü için;

  • 1 su bardağı ahududu
  • 1/4 su bardağı su
  • 1/3 su bardağı toz şeker
  • 2 1/2 tatlı kaşığı mısır nışastası
Yapılışı

Fırını önceden 160 derecede ısıtın. 23 cm'lik bir kek kalıbını yağlayın ve kedidillerini yukarıda anlattığım yöntemle kalıbın kenarlarına dizin. Kalıbın tabanına da kalan kedidillerini döşeyin ancak çok küçük parçalara bölmeden yapın. Denemedim ama belki kedidili de bisküvi gibi rondoda çekilip tereyağı ile karıştırılarak tabana yayılabilir. Ya da dilerseniz tabana ince bir tabaka kek de koyabilirsiniz. (bir dahaki sefere öyle denicem)
Daha sonra Labneleri miksere koyup şekerle karıştırın. Sonra yumurtaları ekleyip karıştırin, ardından limon suyunu, vanilya ve tuzu ekle ve iyice karıştır. Son olarak yoğurdu ve nışaştayı ekleyip karıştırın.
Karışımı bisküvilerin üzerine dökün. Kalıbı alt tababının çevresine 2 kat alüminyum ile kapla ya da kalıbı birazcık daha geniş silikon bir kabın iiçine yerleştirip kabı derin bir tepsiye oturt. Yaklaşık 2-3 cm kadar sıcak su döküp fırına sürün.

Öncelikle bir 25 dakika kadar pişirin ve kedidillerin ucunu kontrol edin. Kedidillerin uç kısımları yanmasın diye tepsiyi fırında dikkatlice yarım tur çevirin ve kalıbın üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Bunu yaptıktan sonra bir 25 dakika kadar daha pişirip fırını kapatıp cheesecake'i içinden çıkartmadan 1 saat kadar bekletin.
Daha sonra fırından çıkartıp oda ısısında da bir 45 dakika kadar soğumasını bekleyin. ve dolaba koyup 1 gece bekletin.
Üstü için tüm malzemeleri bir sos tenceresine koyup kaynatın. Koyulaşına ocağın altını kapatın ve sosun soğumasını bekleyin.
Soğuyan sosu cheesecake'in üzerine sürün ve tekrara dolapta birkaç saat bekletin.


Afiyet olsun !

2 Mayıs 2010 Pazar

Çilekli Profiterol

SNC10234
Bu tatlıyıı YE#55 etkinliğime gönderiyorum. Bu sefer en başta yapıp göndermek istedim. En azından bu sefer bari kendi etkinliğimi atlamayayım dedim :)

Baharın taze ve neşeli renklerini kullanmak istedim. Profiterolü hamurunu her zaman yaptığım gibi hazırladım. Sadece bu sefer yumurtala daha iri olduğu için 3 adet yetti. Kremasını da aynen normal tarifimdeki gibi ama ölçüleriyle biraz oynayarak yaptım sadece içine bir kase dolusu doğranmış çilek ilave ettim. Ayrıca sosunu da beyaz çikolata ile kremayı ben mari usulu eritip 1-2 damla pembe gıda boyası ile karıştırarak yaptım. Nasıl güzel olmuş mu?

Tarifini tekrar aşağıya kopyalıyorum.

Su bardağı olarak ekmek makinemden çıkan ölçü bardağımı kullandım bu tarif için, yani 240 ml'lik bir su bardağı.

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 55 gr tereyağı, tuzsuz
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 3 yumurta (L boy)

Yapılışı

Tencereye su, tereyağı ve tuzu koyup kaynatın. Kaynattıktan sonra ocaktan alıp unu ekleyin ve spatula ile hızlı hızlı karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra, ocağa alıp orta ısıda 5 dakika karıştırarak pişirin. Hamuru ocaktan alıp karıştırma kabına aktarın. 5 dakika soğumasını bekledikten sonra yumurtaların birini ekleyip hamur yoğurma mikseri ile veya spatula ile karıştırın, sonra ikincisini ekleyip karıştırın ve sonra 3.sünü ekleyip karıştırın.

Hamur sıkma torbasına geniş ağızı duyu ekleyin. Hamuru, hamur sıkma torbasına aktarın ve aralarında yaklaşık 3cm aralıklar bırakarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 3 cm çapında topcuklar sıkın. Unutmayın hamur pişince 2 misli kabarıyor. Bu arada öneli olan bu işlemleri hızlı yapmak, hamuru çok bekletmeyin.

Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Ve pişme süresi bittikten sonra, fırının kapağını açmadan, içerde 20 dakika kadar beklettim.

Kreması için;

  • 2,5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1/2 su bardağı soğuk süt
  • 1 kase doğranmış çilek
  • 4-5 adet çilek, süslemek için

Renkli çikolata sosu için;

  • 160 gr beyaz çikolata
  • 160 gr krema
  • 1-2 damla pembe gıda boyası

Yapılışı

Kreması için, vanilya, kremşanti ve 1/2 su bardağı süt hariç tüm malzemeleri karıştırıp pişirin. Ilınınca vanilyayı ekleyip soğutun. Krem şantiyi 1/2 su bardağı soğuk sütle çırpıp, soğumuş kremaya katıp iyice karıştırın. Topları dilerseniz delerek, bir krema sıkacağı yardımıyla, dilerseniz de keserek bu krema ile doldurun.

Sosu için ise krema ve çikolatayı benmari usulü eritip içine 1-2 damla dilediğiniz rengi elde edene kadar katıp karştırın. Ben sosu servisten 2-3 saat önce döküyorum. Korkmayın hamur yumuşamıyor.


Afiyet olsun !

1 Mayıs 2010 Cumartesi

YE # 55 ve Bahar Şenliği

SNC10218

Uzuun bir sessizlik oldu değil mi? Bazı sebeplerim vardı, sağlıktı, oğlumun sınav hazırlıklarıydı derken ki bu sonuncusu hala sürüyor aslında, biraz ara vermek durumunda kaldım. Ve daha fazla içime kapanmaya dayanamadım, mevsim de bahar olunca...yeni bir etkinlikle aranıza döndüm işte.

Bahar mevsiminde tabiat canlanmaya ve kendine gelmeye başlar. Kışın boşalttığı ağaç dalları çiçeklerle, yapraklarla dolmaya başlar. Zaten bahar denilince akla ilk olarak çiçekler, böcekler, kelebekler, kırlar, yeşil ve renkli bir tabiat gelir. Hatta bir de meşhur bahar aşkları vardır :)) ama biz daha çok yemek aşkımızdan dem vuracağız. Hadi hep birlikte doğayla bizler de canlanalım, yorgunluğumuzu üstümüzden atalım.

Şiirlere bile konu olan bu güzel mevsimi etkinliğin konusu olarak seçtim.
Bu ayki YE# etikinliğin ev sahibi olarak konumuz "Bahar Şenliği". Yani ne demek, baharı simgeleyen ve çağrıştıran her şey bu etkinliğimizin konusu olabilir demek. İster tariflerinizde kullandığınız meyvelerle ve sebzelerle, ister pişirdiğiniz yemeklerin, tatlıların, kurabiyelerin vs baharı çağrıştıran renkleriyle, ister de hazırladığınız yemek, tatlı, pasta vs görüntüsüyle, süslemeleriyle bu etkinliğe katılın istedim. Yani uzun lafın kısası bahar deyince aklınıza ne gelirse....

Etkinlik kodu aşağıdadır. Etkinliğe katılmak isteyen arkadaşların 31 Mayısa kadar mutfakgunlugum@gmail.com adresine tariflerinizi, resimleriyle birlikte, adınızı-soyadınızı, varsa sitenizin veya blogunuz linkini gönderebilirsiniz.

Ozlemin Gunlugu - Bahar Senligi




Bol katılımlı ve kıpır kıpır bir etkinlik olması dileğiyle....