14 Kasım 2009 Cumartesi

Sultan Böreği

SNC10335

SNC10336

Biraz gecikmeli olarak tarifini yayınlıyorum, gecikmeden dolayı herkesten özür diliyorum.

Malzemeler 3-4 kişi içindir...

Malzemeler
  • 2 yufka
  • 250 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 100 gr margarin, yarım paketten biraz az
  • 2 yumurta, çırpılmış
  • 6-7 sap maydanoz, kıyılmış
  • 100 gr galeta unu, ya da yufkaları bulamaya yetecek kadar
  • tuz, karabiber
  • kızartmalık sıvıyağ

Yapılışı

Soğanları yemeklik doğrayın. Margarini tavada ısıtıp soğanı ekleyip kavurun, peşine kıymaları ekleyin onu da soğanla birlikte kavurun, ardından sarımsakları da ince kıyıp kıymaya ilave edip biraz daha kavurun. Tuz ve biberi ekleyip 1-2 karıştırıp pişridikten sonra kıyılmış maydanozları ekleyip ocaktan alın.

Yufkaları üst üste koyup 8 eşit parçaya bölün. Geniş tarafına kıymalı karışımdan koyup yassı sigara böreği gibi sarın.

Börekleri önce çırpılmış yumurtaya ardından galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.

Afiyet olsun !

12 Kasım 2009 Perşembe

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

SNC10329

Genelde hep kırmızı mercimek kullanırım nedense, bu sefer de yeşil kullanayım dedim, biraz uydurmasyon oldu ama tadı harika oldu.


Malzemeler
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 7 çay bardağı et suyu, (ben hazırda et suyum olmadığı için 1/2 et bulyon kullandım)
  • 1 soğan
  • tuz
  • 1 avuç erişte

Yapılışı

Erişte hariç tüm malzemeleri düdüklüye koyun ve buharı çıkmaya başlayınca altını kısıp 10 dakika kadar pişirin.

Tencereyi açabilecek konuma getirdikten sonra çorbayı el blendirindan geçirin. Böylece soğan da tamamen parçalanmış olacak.

Erişteleri, 1.5 su bardağı kaynamış tuzlu suda haşlayın. Haşlama süresi yaklaşık 8-10 dakika sürüyor. Bu sürenin sonunda erişteleri suyuyla birlikte çorbanın içine aktarıp karıştırın.

Afiyet olsun !

11 Kasım 2009 Çarşamba

Mantarlı Soğanlı Tart

SNC10295

Bu tart hamurunun üzerine dilediğiniz içi hazırlayabilirsiniz. Ölçüler o kadar doğru ki hamurun kıvamı çok güzel oluyor.


Malzemeler

tart hamuru;

  • 2 su bardağı un (225 gr)
  • 1,5 su bardağı margarin (175 gr)
  • 1 fiske tuz
  • 2 çorba kaşığı süt

içinin malzemeleri;

  • 2 soğan, jülyen doğranmış
  • 1 paket mantar, doğranmış
  • 1 su bardağı krema
  • 1/2 su bardağı cheddar peyniri, rendelenmiş
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Tart malzemelerini karıştırın ve yoğurun. Hamuru tart kalıbına koyup elinizle bastırarak tartın içine iyice yayın, dilerseniz tezgahta açıp kalıba öyle de yerleştirebilirsiniz. Tartın üzerine alüminyum folyo örtüp ağırlık yapması için 1 su bardağı kadar fasulye döküp, önceden 200 derecede ısınmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Sürenin sonunda fırından çıkarıp folyo ile fasulyeleri üzerinden alın.

İçinin hazırlanması için, margarini tavada eritip soğanları kavurun, peşine mantarları da ekleyip kavurmaya devam edin.

Tartın üzerine soğanlı mantarları döküp yayın.

Bir kapta yumurta, yumurta sarısı, krema, rendelenmiş peynir (eğer cheddar bulamazsanız kaşar peyniri de kullanabilirsiniz), tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın ve tartın üzerine döküp tartı fırına sürün.

Fırının ısısı yine aynı olacak yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun !

KFC Tavuk Butları

SNC10305

Bizim evde fast food'a itibar edilmez, daha doğrusu ben izin vermediğim için pek yenmez ama ayda yılda 1 kere KFC fried chicken'a izin veririm. Ayıptır söylemesi kendim de bayılırım :) Ama bunu bile yerken içim hiç rahat değil. Ben de bunu evde yapabilir miyim diye bu işi kafaya taktım. Ordan burdan araştırırken bu tarifi buldum, ancak bu tarifte söylenen birşey vardı ki onu tedarik etmem mümkün olamadı. O da basınçlı kızartma makinesi, bir çeşit fritöz ama onun baınçlı versiyonunu düşünün...zaten herhalde Türkiye'de de ev tipi yoktur. Herneyse ben de, pişirilme şekline değil ama tarifine sadık kaldım. Orijinal tadını yakalayamadım belki ama tadı yine de güzel oldu. Hala KFC'nin sırrı nedir çok merak ediyorum, sırf onun için orada çalışabilirim :)

not: tarifte verilen 1 su bardağı 240 ml ye denktir.

Malzemeler
  • 1 yumurta, çırpılmış
  • 1 su bardağı buttermilk (1 su bardağı sıcak süte 1 yemek kaşığı limon suyu eklenerek elde edilir)
  • 1 tavuk, 6 parçaya ayrılmış, ben önceden biraz haşladım ve suyunu iyice süzdüm
  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı soğan tuzu
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • 2 çorba kaşığı Accent flavor enhancer (bunun yerine marketlerde satılan çeşnilendiriciler de olabilir)
  • 1 çay kaşığı çekilmiş oregano (yerine kekik de olur)
  • 1 tatlı kaşığı chili tozu (acı kırmızı biber)
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen, kıyılmış
  • 1 tatlı kaşı mercanköşk yaprakları, kıyılmış
  • Kızartmalık yağ

Yapılışı

Buttermilk Türkiye'de hala olmadığı için bunu kendim hazırladım, malzemeler kısmında da kısaca nasıl yapıldığını yazdım. Zaten limonu sıcak süte döker dökmez süt kesiliyor, bunun da olmasını istiyoruz zaten. Bunu elde ettikten sonra sütü kenarda bekletin. Bu arada tavuk parçalarınızı yıkayıp kurutun. Kenarda beklettiğiniz ve soğumuş sütünüzü geniş ve çukur bir kaba aktarın, tavuk parçalarını da sütün içine koyup her tarafının iyice bulanmasını sağlayıp buzdolabına kaldırın.

Ayrı bir kapta unu ile diğer tüm baharatları birbirine katın.

Dolapta yaklşık 1 saat kadar beklettiğiniz tavuk parçalarını unlu karışıma iyice bulayın.

Yağı tencerenize koyup ısıtmaya başlayın. Yağın ısısının 365 dereceye gelmesi gerekiyor, bunu ölçebilecek dereceniz varsa tabii, yoksa ancak tahmini bir süre beklemeniz gerekecek. Ben bunun yerine fritözümü kullandım.

Tavukları sırasıyla 3'er 3'er kızarttım. Önceden haşladığım için yaklaşık her partiyi 6 dakika kadar pişiridim.



Afiyet olsun !

10 Kasım 2009 Salı

Fırında Kremalı Mantarlı Levrek

SNC10317

SNC10313

Bu tarifi Tuz Biber dergisinin bu ayki etkinliğine gönderiyorum.

Aşağıdaki ölçüler 2 kişi içindir, siz miktarı kişi sayısına göre artırabilirsiniz. Çok lezzetli oldu ancak tepsiden tabağıma aktarırıken aceleci davrandığım için balığım parçalandı, o yüzden pek güzel poz veremedi ama görünüşüne aldanmayın dediğim gibi pek bir lezzetli. Ayrıca yanında üzerine kaşar serpiştirilmiş fırında patates vardı. Aşağıda onun da malzeme ve tarifini vereceğim.

Malzemeler
  • 1 levrek fileto
  • 8 adet mantar, doğranmış
  • 2 adet siviri biber, doğranmış
  • 2 dal taze soğan, doğranmış
  • 1 adet domates, kabukları soyulup doğranmış
  • 1/2 su bardağı krema
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • tuz, karabiber

Kaşarlı patates için;

  • 2 adet haşlanmış patates
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
  • tuz

Yapılışı

Tencerede zeytinyağını ısıtıp mantarları içine atın ve suyunu çekinceye kadar kavurun. Ardından biber ve soğanları ekleyip 1-2 karıştırdıkatn sonra domatesi ekleyin. Tuz ve biber ile de çeşnilendirdikten sonra hepsini birlikte orta ateşte kısa bir süre pişirin.

Ayrı bir kapta 1/2 su bardağı su ile unu karştırın ve ardından kremayı da ekleyip çırpın. Hepsini mantarlı karışıma ekleyip 2 taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.

Filetoları fırına dayanıklı bir kaba koyup üzerine mantarlı kremalı sosu dökün ve önceden 180 derecede ısınmış fırında 30 dakika kadar turbo fırında pişirin.

Patatesleri ise halka halka doğrayıp fırına dayanıklı bir tepsiye koyup üzerine tuz ve zeytinyağı gezdirip dökün. En üste de kaşarları serpiştirin yine aynı derecede, hatta balıklarla birlikte 10 dakika kadar pişirin.

Ben her ikisini sıcak servis etmek için, balıkları çıkarmama son 10 dakika kala patatesleri fırına sürdüm. Turbo ayarında olduğu için her ikisi de rahatlıkla pişti.

Afiyet olsun !

Seni Asla Unutmayacağız

ata

5 Kasım 2009 Perşembe

Sevgili Tuana


Kaç gündür birşey ekleyemiyorum sayfama, çünkü çok üzgünüm. Ne yazık ki keyifsiz bir haber yazmak için günlüğümün sayfasını açtım bugün.

Ne söyleyebilirim bilmiyorum, çünkü çok acı...sevgili Fulya ve Oğuz'un biricik kızları, sevgili Tuana'yı, 1 hafta önce trafik kazasında kaybettik.

Sevgili Tuana'ya Allah'tan rahmet ailesine de sabır diliyorum.