22 Nisan 2009 Çarşamba

Antep Dolma

SNC10370

Yemek etkinliklerinden, YE 44 # Yöresel Yemek etkinliği için, ne zamandır yapmayı düşündüğüm ama bir türlü hayata geçiremediğim bu yemeyi bu sayede yaptım. Çok nefis oldu. İyi bu etkinlikler var, bu sayede bir kenarda duran fikirler ortaya çıkabiliyor.

Bu dolmayı şimdiye kadar hep lokantalarda yedim, hiç yapabileceğimi düşünmemiştim, taa ki markette, bir poşetin içinde kurutulmuş dolmalık patlıcanları görene kadar, nedense dolmalar bu haliyle, aktarlarda satılanlardan daha fazla albenili geldi, ve de yapabileceğimi düşündürdü bana.

Yani anlayacağınız, gördüm, aldım ve yaptım :)

Nasıl yaptığıma gelince, tabii ki size ballandıra ballandıra, sanki büyük bir marifetmiş gibi anlatacağım, ama aslında çoook kolay bir tarif, hiç de öyle gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş.

İşte buyrun tarif;


Malzemeler

Dolma harcı için;
  • Bir paket kurutulmuş dolmalık patlıcan (içinde yaklaşık 50 adet vardı)
  • 500 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 büyük soğan, yemeklik doğranmış
  • 3-4 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı talı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
Dolmaların üzerine konulacak sos için;
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağı
  • 2-3 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Suyu kaynatıp kuru patlıcanları 15-20 dakika kadar haşlayıp süzüp bir kenara alın. Tüm dolma harcını karıştırıp birkaç saniye kadar yoğurun.
Haşlanmış dolmaların içlerini, fazla sıkıştırmadan bu karışım ile doldurun. Doldurma işlemi bittikten sonra tencereye dizin. Üzerine sos malzemelerini karıştırıp dökün ve 1 tutam tuz ve birazcık daha limon sıktıktan sonra 2 su bardağı kadar su ekleyip altını açın, kaynamaya başlayınca altını kısıp yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Arada mutlaka suyunu kontrol edin, su ilave etmeniz gerekebilir. Bunun için mutlaka hazırda sıcak su bulundurun.
Afiyet olsun !

12 Nisan 2009 Pazar

Peynirli Örgü Çörek

SNC10356

Hafta sonları bizim evde biraz abur cubur tarzı şeyler yenir ya da uzuun uzuuun pişen yemekler yenir...yani hafta arası yapmaya vakit bulamadığım tarifleri uygularım genelde. Aslında abur cubur tabiri yanlış oldu, hamur işi demek daha doğru olur.

Hafta arası sabah 6:30 da evden çıkıp akşam 18:30 - 19:00 gibi işten eve geldiğim için pek bu tip yemeklere fırsatım olmuyor, zaten geldiğimde dinlenmeye bile vakit ayırmadan direkt mutfağa girip yemeği hazırlamaya başlıyorum, bu tempomdan dolayı, kendime biraz daha hayatı kolaylaştırmak adına hafta sonu 3 çeşit yemek hazırlıyorum, bu bizi 3 gün idare ediyor. Haftanın 1 gününü de makarna günü ilan ettiğim için, geriye kalan 1 günde de doğaçlama yapıyorum, biz buna kısaca Allah ne verdiyse diyoruz :)

Böyle yazdıkça kendime acımaya başlıyorum, vah vah, zavallı ben ne kadar yoruluyor muşum böyle...ahh canııım...kızım bu işin sonu nereye varacak? Nedir benim içimdeki bu yemek pişirme isteği, nerden geliyor bu sevda bilmiyorum, ailede ahçı falan da yok, anneme gelince, o da normal bir ev hanımı, zaten yıllardır zeytinyağlı, sebzeli, otlu motlu, unsuz ve tuzsuz şekilde beslenirler....e peki ben neden böyle oldum ???
Ne eşim ne de oğlum benden özel birşeyler istemezler, ama sonunda yapa yapa bekler oldular...
Ama ne kadar yorulsam da bitsem de sofrayı kurup yemekleri tattıktan sonra: "ellerine sağlık" dediklerinde dünyalar benim oluyor. Bu 2 kelimelik sihirli cümle tüm yorgunluğumu alıp götürüyor, ha bu arada bunu da sadece beğendikleri zaman söylerler...

İşte bugün Pazar ve ben de çayla birlikte akşam üstü yemelik birşeyler yapmak için kitaplarımı karıştırdım ve bu tarifi bulup yaptım. Görüntüsü çok değişik oldu, tadı bizimkiler tarafından çok beğenildi, ben bu aralar rejimde olduğum için ne yazık ki tadamadım :(


Malzmeler
  • 1 çay bardağı sıvıyağı
  • 1 çay bardağı margarin, eritilmiş ve soğutulmuş
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 4,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • 150 gr beyaz peynir
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 yumurta, sarısı ve beyazı ayrılmış
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorrba kaşığı sirke

Yapılışı

Unu derin bir kaba koyun, üzer,ne sıvıyağı, su, margarin, yoğurt, kabartma tozu, sirke, şeker ve tuzu ekleyip yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin.

My creation

Dinlenen hamuru tezgaha koyup merdane ile uzunca açın.

Beyaz peyniri ezdikten sonra, içine yumurta akı, maydanoz ve dereotu da ekleyip karştırın. Peyniri hamurun ortasınsa yerleştirin.

Hamurun kenarlarını resimde görüldüğü gibi verev kesin.

Kesilen parçaları karşılıklı çapraz kapatarak örgü oluşturun. Üzerine yumurta sarısını sürüp, isteğe göre susam veya çörek otu serpip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

SNC10358

Afiyet oslun !

8 Nisan 2009 Çarşamba

Vişneli Çikolatalı Kurabiye

SNC10290

Bu kurabiyelerin tarifini yabancı bir kitaptan aldım, oradaki ölçüler cup ve teaspoon olarak verildiği için aynen aktardım, aslında bazılarınız ekmek makinelerinden çıkan ölçü kalıplarından dolayı bu ölçülere aşina olabilir ama ben yine de 1 cup = 240 ml'lik bir bardakla eş olduğunu, 1 teaspoon'nun da aşağı yukarı bizim klasik çay kaşığı ölçümüzle 2 çay kaşığına denk gelmekte olduğunu belirtmek istiyorum.



Malzemeler
  • 1 + 3/4 cup un
  • 1 + 1/4 cup kakao
  • 2 teaspoon kabartma tozu
  • 1/4 teaspoon tuz
  • 1 + 1/4 cup tuzsuz tereyağı, oda ısısında
  • 1 + 1/4 toz şeker
  • 3/4 kup esmer şeker
  • 2 büyük yumurta
  • 1/4 teaspoon vanilya ekstresi
  • 250 gr bitter çikolata, kıyılmış
  • 1 + 1/2 cup kuru vişne

Yapılışı

-Fırını önceden 175 derecede ısıtın.
-Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın.
-Derin bir kapta, un, kakao, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
-Mikserde tereyağı ile şekeri güzelce çırpın. Yumurta ve vanilyayı da ekleyip karıştırmaya devam edin. Mikserin hamur yoğurma aparatlarını takıp, karışıma tüm kuru malzemeleri (un, kako vs) ilave edin.
-Bu aşamadan sonra karışıma çikolata ve vişneleri ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.
-Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıda aralıklı olarak yerleştirin.
-Tepsiyi fırına sürün, yaklaşık 15-20 dakika kadar, kurabiyelerin üzerinde çatlaklar oluşana kadar pişirin. Fırınınızın tipine göre pişirme süresi değişebilir. Aslında fırından güzel kokular gelmeye başladığında genelde pişme tamamlanmış oluyor.


Afiyet olsun !

Kremalı Mantar Soslu Tavuk

SNC10277
Çok basit bir yemek, bir o kadar da lezzetli, bu yemeği aslında bana akşam yürüyüşlerini birlikte yaptığım, aynı zamanda adaşım olan sevgili arkadaşım verdi. Yürüyüşlerde birbirimize bolca yemek tarifleri veriyoruz...güya zinde kalmak hatta mümkünse kilo kaybetmek adına yapılan bu yürüyüşlerden aklımızda bir sürü yemek hayalleri ile dönüyoruz :)

Malzemeler
  • 4 adet kalça fileto
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1 kase mantar
  • 4-5 sap maydanoz
  • 1 kase krema
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1/2 bardak beyaz şarap (isteğe bağlı)
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Tereyağını tencereye koyup eritin içine doğranmış sarımsakları atın ve onların cızırdadığını duyar duymaz peşine tavukları atıp arkalı önlü kızartın, ancak dikkat edin tereyağı çabuk yanıyor, tencerenin başından ayrılmayın. Tavukların rengi dönünce, 4'e bölünmüş soğanları suyu ve şarabı ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Benim tencereye fazla su takviyesi yapmama gerek kalmadı ancak eğer gerekirse su takviyesi yapabilirisniz.

Diğer tarafta kremayı küçük bir tenceye koyun, ardından doğranmış mantarları ve küçük küçük kesilmiş maydanozları da ekleyip sos koyulaşana kadar pişirin. Tuzu ve karabiberi de ilave edip 1-2 taşım daha pişirin.

Tavukları servis tabağına alın üzerine de sosunu dökün, işte bu kadar.

Afiyet olsun !

Beyaz Çikolatalı Çilekli Pasta

SNC10239

Malzemeler

kek için;
  • 2 1/2 su bardağı un
  • 2 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 100 gr tereyağı
  • 1 3/4 su bardapı toz şeker
  • 1 1/2 çay kaşığı vanilya
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt

üst için;

  • 1/4 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 çay kaşığı vanilya
  • 110 gr labne peynir
  • 1 su bardağı krema
  • 150 gr dilimlenmiş çilek
  • 115 gr beyaz çikolata, eritilmiş
  • keki ıslatmak için biraz portakal suyu

Yapılışı

Fırını önceden 190 derecede ısıtın.

Bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Bir başka kapta tereyağı ile şekeri çırpın, peşine vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Ardından yumurtaları tek tek ilave edip çrpmayı sürdürün. Unlu karışım ile sütü de ekleyip çırpın.

Kek kalıbını yağlayıp biraz un serpin. Karışımı kalıba döküp yaklaşık 30 dakika kadar fırında pişirin. Soğuduktan sonra kalıptan cıkarıp ızgara teline koyun. Üzerindeki bombeliği keserek kekin üzerinin tamamen düz olmasını sağlayın.

Kekiniz soğurken, üst malzemelerini hazırlayın. Bunun için labne, krema, pudra şekeri, vanilya ve erimiş çikolatayı çırpın.

Kekinizi portakal suyu ile ıslatın. Kek kalıbınızın halkasını kekinizin çevresine geçirin. Çilekleri dilimleyip, kekin üzerine oturtup, kek kalıbınızın duvarlarına yaslayın, böylece kalıbı çepeçevre çilek ile kaplayın.

Kremalı karışımı kekin üzerine dökün, böylece çilekler resimde görüldüğü gibi kremanın dışında kalacaktır. Kremanın üzerini düzleştirin. Buzdolabında 2-3 saat veya 1 gece bekletip, servis yaparken halkayı çıkartıp öyle sunun.

Afiyet olsun !

Kuzu Korma

SNC10286

Bu hafta hep pratik tariflerden gittim. Bu da en az kremalı tavuk kadar kolay bir tarif. Hatta beni en fazla uğraştıran kurabiyeler oldu, ama o da tadına bakıldığında buna değdiğini söyleyebirim, öyle ki rejimi bozuk 4 tanecik yiyiverdim...şşşşt kimseler duymasın :))


Malzmeler
  • 300 gr kuzu kuşbaşı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağı
  • 1/2 soğan, yemeklik doğranmış
  • 1 diş sarımsak, küçük doğranmış
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • tuz, karabiber

Korma sos için;

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağı
  • 1/2 soğan, yemeklik doğranmış
  • 1 diş sarımsak, küçük doğranmış
  • 1 çay kaşığı köri
  • 2 yemek kaşığı krema

Yapılışı

Etleri, soğan ve sarımsak ile sıvıyağda soteleyin.

Korma sos için, soğan ve sarımsağı sıvıyağda kavurup köri ve kremayı ekleyip pişirin.

Etlere, korma sosu, kişnişi, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın.

Yanında patates püresi ile çok uyumlu oluyor.

Afiyet olsun !

3 Nisan 2009 Cuma

Paneli İçli Köfte

SNC10221

Bu tarif, belki kendisi bilmiyor ama beni bu blog işine bulaştıran, sevgili arkadaşım Figen'e ait. Üye olduğum bir web grubundan kendi kurmuş oldukları bir web grubuna beni davet etmesiyle transfer olaraktan bu işere karıştım :) tabii insanın içinde olmazsa olmaz bu işler canım...diyerek kendimizi biraz da havalara sokalım di mi :) Sonuç olarak iyi de etmişim, hem sizlerle tanıştım, hem de birçok deneyimim oldu ve de hala oluyor. Bu bana çok keyif veriyor, önemli olan da insanın kendini mutlu eden işlerle uğraşması değil midir zaten. Ayrıca benim mutlu olduğum bu işlerden diğer insanlar, ki bunlar öncelikle benim sevgili oğlum ve eşim ve de sevgili yakınlarım, arkadaşlarım vs de mutlu oluyor. Yani alan memnun satan memnun ya da bunu bizim anlayacağımız şekile çevirirsek yapan memnun yiyen memnun :)) Herkes mutlu ve keyifli. Keyif demişken, bugün bir TV kanalının ana haber programında Eva Mendes vardı, kendisi, "Haz testi" ni tanıtmak için gelmiş.

Nedir bu "Haz Testi" peki derseniz...size cevaben yaptığım araştırmalarla bunu öğrenmiş olacaksınız. Buyrun aşağıdaki satırlara bir göz atalım ve de dünyada konuşulan bu konuyu da öğrenmiş olalım çünkü aslında hepimiz bu yönümüzü geliştirmekle uğraşıyoruz..

Zeka göstergesi IQ'nun (Intelligence Quotient) ardından, Duygusal Zeka EQ (Emotional Quotient) kavramıyla tanışmış ve IQ'dan daha önemli olduğunu öğrenmiştik. Şimdi de, bugüne dek yapılan en kapsamlı haz çalışmasının sonucu olan PQ (Pleasure Quotient) yani Haz Testi kavramı, dondurma ve çikolata uzmanı Magnum ile hayatımıza giriyormuş.
Magnum'un Haz Profesörü Bob Hurling tarafından geliştirilen PQ Haz Testi, hayattan aldığımız hazzı ölçüyor ve de bunu artırmanın yollarını gösteriyor.

Magnum Haz Profesörü Bob Hurling tarafından 6 ayda geliştirilen PQ Haz Testi, hayattan ne kadar haz aldığımızı ortaya koyuyor ve sonuçları yorumlayarak, PQ seviyemizi artırmaya yönelik önerilerde bulunuyor. Bu testi yaparak; haz deneyiminizi ve kişisel lezzet duruşunuzu keşfedebilecek ve nelerden daha fazla haz alabileceğinizi belirleyeceksiniz.

Tabii bu işin ucunda reklam var ama bu test bir yerlerde yayınlanırsa denemek isterim doğrusu.

Haber sunucusu Eva Mendes'e, siz hayattan keyif almak için ne yaparsınız? diye sordu, o da, sıcak bir banyo yaparım, mum yakarım ya da Magnum yerim dedi ????? Aaa ne tesadüf, ben de dondurmayı çok severim, hatta bundan daha önce bahsetmiştim, beni tanıyanlar bilir, yalnız benim sevdiğim dondurma türü, bizim klasik dondurmalar, yaz kış...ne zaman olursa, ister sütlaçla, ister tavuk göğsü ile ya da browni ile hiiiç farketmez...bu konuda Eva'cığıma katılmamak mümkün değil :))

Beni sabırla beklediğiniz için teşekkür ederim...hadi artık tarife geç dediğinizi duyar gibiyim :))
Bu kadar laftan sonra işte bu harika lezzetin tarifi ile sizleri baş başa bırakıyorum...



Malzemeler
  • 250 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 su bardağı ceviz, parçalara ayrılmış
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3 yufka
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz, karabiber, pul biber, kimyon

Sütlü karışım için;

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt

Kızartmak için de galeta un

Yapılışı

Tavaya azıcık sıvıyağı döküp, kıyma ile soğanı kavurup soğumaya bırakın.

Bulguru sıcak su ile ıslatıp, 5 dakika kadar bekletip süzün. Bulgur ile kıymayı birbirine katın.

Cevizi, salçayı, maydanozu, tuzu ve diğer tüm baharatları kıymalı karışıma ekleyip karıştırın.

Yufkaları 8 parçaya bölün, bu da demek oluyor ki 24 parça köfteniz olacak.

Hazırladığınız harcı, aynen sigara böreği yapar gibi, hamurunuzun üzerine yayın, 2 parmak kalığında yakın ölçüde koyun, harcın bol olması lezzetini daha da artırıyor. Ben de kimseye haksızlık olmasın hastalığı olduğu için, size biraz delice gelecek ama ben kıymalı harcı 24 eşit parçaya böldüm :)) şeyyy siz zorunlu değilsiniz tabii :) dedim ya bu bendeki hastalık, ya da herkes herşeyden eşit faydalansın duygusu da diyebiliriz, her neyse konumuzdan uzaklaşmayalım lütfen !

Köftelerinizin sarma işlemi bittikten sonra, süt ve yumurtayı çırpın. Köfteleri önce sütlü karışıma sonra galeta ununa bulayıp bol yağda kızartın.

İşte bu kadar basit ama çok lezzetli.

Afiyet olsun !