23 Şubat 2009 Pazartesi

Kakaolu Puding

SNC10082

Bu tarifi bulduğumdan beridir artık hazır puding kullanmıyorum. Tadında hiçbir fark yok, hatta bana göre daha da lezzetli, üstelik de katkı maddesi yok.


Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 çorba tepeleme kakao
  • 3 çorba kaşığı ılık su
  • 1 su baradğı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı tepelem mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı tepeleme un
  • 50 gr margarin


Yapılışı

Tencerede yumurta ile şekeri çırpın. Kakaoyu 3 çorba kaşığı ılık suda ezin. Unu, nişastayı, vanilyayı ve kakaoyu yumurtalı karışıma ekleyip çırpmaya devam edin. Üzerine sütü ekleyip ocağın altını açın ve orta ateşte karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Göz göz olunca margarini de ekleyip birkaç dakika daha karıştırmadan pişirip ocaktan alıp kaplara boşaltın.

Afiyet olsun !

22 Şubat 2009 Pazar

Bir Ödül Daha :)

Müjde'cim, çok teşekkür ederim beni çok mutlu ettin. Kaç gündür düşünüp duruyorum, ödülleri kimlere göndersem diye...çok zor karar vermek,

sonunda bu ödülü aşağıdaki blogculara gönderiyorum;

Lezzethane

Candan Tarifler

Ezginin Mutfagi

Lati Lokum

Serin Mavi

Turuncu tatlar

Yemek Bahane



sevgilerimle,

21 Şubat 2009 Cumartesi

Zeytinyağlı Kereviz

SNC10071

Sonunda 2 gün gecikme ile, en azından resimlerden bazılarını paylaşabiliyorum. Yarından itibaren de hepsinin ufak ufak yapılışlarını yayınlayacağım.

Patates Yuvasında Hindi Pastırma

SNC10108


Malzemeler
  • 3 adet iri patates, rendelenmiş
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı parmesan peyniri, rendelenmiş
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı krem peynir
  • tuz, karabiber
  • 6-7 dilim hindi pastırması

Yapılışı

Çukur bir kapta patates, yumurta, parmesan peynir, tuz ve karabiberi karıştırın ve muffin kalıplarına 1'er çorba kaşığı bu karışımdan koyun. Üzerlerine yarım çay kaşığı kadar tereyağı koyun.

Fırını önceden 200 derecede ısıtın ve patateslerı fırına sürüp 30 dakika kadar renkleri değişene kadar pişirin.

Fırından çıkartıp soğutun. Krem peynirini bıçak yardımıyla üzerlerine sürüp küçük parçalar halinde kestiğiniz pastırmaları yerleştirip kürdan ile tutturun.

Afiyet olsun !

Fırında Sebzeli Makarna

SNC10142

Yine Gamze Bursa'dan bir tarif. Leziz mi leziz bir makarna tarifi.
Her hafta mutlaka bir kere makarna pişiririm, ister soslu, ister sebzeli, ister etli, mutlaka ama mutlaka bizim evde pişer. En çok yaptığım ve de en fazla rating alanı domatesli ve fesleğenli olanıdır. Ama arada değişik tarifler de denemezsem olmaz. Hep yeni arayışlar içinde olduğumdan, denenmedik lezzet kalmasın istiyorum, bütün kombinasyonları kullanayım istiyorum...kabak ile nasıl olur, patlıcan ile nasıl olur vs...tabii haliyle kütüphanemde de yıllardır biriktirdiğim kitaplarım var. Akşamları iş dönüşü, işlerimi bitirdikten sonra, koltuğuma uzanıp elime, kitaplarımdan herhangi bir tanesini alıp başlıyorum sayfaları çevirmeye, çevirdikçe gözümün önünde mönüler uçuşmaya başlıyor...bu aralar Gamze Bursa'nın kitabını elimden bırakamaz oldum. Sanırım bütün tariflerini de denemeden bırakamayacağım.

Kısaca durumu özetledikten sonra :) artık tarifini vermeye başlayabilirim.


Malzemeler

  • 1 paket fiyonk makarna, haşlanmış
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 büyük boy soğan, piyazlık doğranmış
  • 3 diş sarımsak, ezilmiş
  • 2 kabak, halka halka doğranmış
  • 3 su bardağı mantar, dilimlenmiş
  • 1 kırmızıbiber, şerit şerit doğranmış
  • 1/2 çay kaşığı hintcevizi rendesi
  • 1 su bardağı fesleğen, ince kıyılmış
  • 1,5 su bardağı çedar peyniri, rendelenmiş
  • tuz, karabiber

beşamel sos için:

  • 2 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1/2 su bardağı parmezan peyniri rendesi
  • tuz

Yapılışı

Tavaya yağı ısıtıp, soğan ve sarımsağı kavurun, sarımsağı yakmadan.

Kabakları ilave edip kavurun, bir süre sonra mantarları ve ardından biberleri ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.

Tuz, karabiber ve hintcevizini serpin. Ocaktan alıp fesleğenleri ilave edin.

Başka bir tencerede süt, tereyağı ve unu sos kıvamına gelinceye kadar pişrin. Ocaktan alıp parmezan peynirini ilave edip karıştırın.

Fırın kabına makarnayı koyun, üzerine sebzeleri ekleyin. Peşine beşamel sosu döküp karıştırın.

En üste çedar peynirini serpip önceden 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun !

Zencefilli ve Kakaolu Kurabiye

SNC10032

Gamze Bursa'ya ait bu tarif çok leziz oldu.
İster arada atıştırmalık niyetine, ister çayın yanında veya canınız kakaolu bir lezzet çektiğinde...

Malzemeler
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1/2 çay kaşığı toz karanfil
  • 150 gr tereyağı, oda sıcaklığında bekletilmiş
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 1 yumurta

Yapılışı

Şeker hariç tüm kuru malzemeleri karıştırın.

Diğer tarafta tereyağı ile esmer şekeri çırpın, krema kıvamına gelince yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edin.

Yumurtalı karışıma unlu karışımı ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Hamur kıvama geldiğinde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun !

Roka, Mantar ve Sosisli Kiş

SNC10043


Kiş yapmayı çok seviyorum çünkü sonradan yemesi çok güzel oluyor :) Her seferinde değişik kişler denemek istiyorum ama yeni maceralar denerken de ummadığım şeylerle de yüz yüze kalabiliyorum, mesela bu tarifi Zeynep'in mutfağında gördüğümde yapılışının bu kadar uzun süreceğini bilmiyordum, gerçi sonuç güzel oldu ama bir dahaki sefere bu tarifi kendi bildiğim usule yakın olarak yapacağım. Tarifte ufak tefek değişiklikler yaparak...yapılışını olduğu gibi buraya kopyaladım.

Malzemeler:

Tart Hamuru:

•250 g un
•1/2 çay kaşığı tuz
•125 g tereyağı (kuplere bolunmus)
•1 tatlı kaşığı nane
•1 yemek kaşığı soguk su
•1 adet yumurta, çırpılmış
•1 adet yumutanin sarısı
•1 yemek kaşığı zeytinyağı (kalıbı yağlamak için)


Kreması:

•2 adet yumurta
•2 adet yumurtanın sarısı
•200 ml süzme yoğurt
•200 ml süt
•200 gr roka
•1 tatlı kaşığı kekik


İç malzemesi:

•200 gr sosis, halka halka doğranmış ve önceden haşlanmış
•5 yemek kaşığı zeytinyağı
•1 sogan, piyazlık doğranmış
•1 adet küçük patates, yarım daire şeklinde ince dilimlenmiş
•250 gr iri mantar, dilimlenmiş
•200 gr kaşar peyniri

•1 su bardağı kuru fasulye, kiş hamurunun kabarmasını engellemek için



Yapılışı:

Kiş tabanını yapmak için un, tuz, tereyağı ve naneyi karıştırın. İçine çırpılmış yumurtayı ve soğuk suyu ekleyip yoğurun. Streç film ile sarıp buzlukta en az 20 dk dinlendirin.

Fırını 190 dereceye ayarlayın, 24 cm çapındaki bir tart kalıbını yağlayın. Hamuru hafifçe unlanmış tezgahta, kalıbın kenarlarından sarkacak buyuklukte açın. Hamuru merdanenin uzerine alıp kalıba yerleştirin. Kiş hamurunu kalıbın kenarlarına bastırarak oturtun. Çatalla tabanı delip buzluğa koyun ve 30 dk kadar dinlendirin.

Buzluktan çıkardığınız tart kalıbının içine yağlı kağıt serip üzerine kuru fasulyeyi dökün. Fırına verip 20 dk pişirdikten sonra yağlğ kağıdı ve fasulyeleri kalıbın içinden alın. Hamuru yumurta sarısı ile firçalayıp fırına verin ve 5 dk pişirin. Bu süre sonunda tekrar fırından alıp yumurta ile fircalayın ve 10-15 dk (hamur kızarıncaya kadar) pişirip fırından alın. Fırını kapatmayıp ısıyı 140 dereceye düşürün.

Kremasını hazırlamak için bir kapta yumurtayı, yumurta sarılarını, sütü, yoğurdu ve kekiği çırpın. İç malzemesini hazirlamak için tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağıi ile rokayı sote edip bir tabakta soğumaya bırakın. Aynı tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağını alıp mantarları yüksek ateşte 5-7 dk kadar kavurup bir tabağa alın. Yine aynı tavaya geri kalan yağı alip soğanları ekleyip kavurun ve peşine sosisleri ekleyip 1-2 karıtırıp patatesleri ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun ve tavayi ateşten alın.

Soğumuş rokayı ve rendelenmiş kaşarı kremanın olduğu kaba alıp sote edilmiş sebzeleri de kremaya ekleyip iyice karıştırın.

Pişmiş kiş hamurunun içine kremalı sebzeleri yerleştirip kalıbı fırına verin. 140 derecedeki önceden ısıtılmış firina verip 45- 50 dk, tum kişin uzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun!

Panna Cotta

SNC10056

Genelde tariflerde buttermilk kullanılıyor ancak buttermilk henüz Türkiye'de bulunmadığı için yerine yoğurt kullanılabiliyor. Tarif Gamze Bursa'ya aittir.



Malzemeler

  • 2 su bardağından 1 parmak eksik krema
  • 2 su bardağından 1 parmak eksik yoğurt
  • 1 çorba kaşığı toz jelatin
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1/2 su bardağı toz şeker

Yapılışı

3-4 çorba kaşığı kremayı jelatinle birlikte cam bir kaseye koyun. Ben mari usulü eritin.

Kalan kremayı bir tencereye koyup içine vanilya esansını ve şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak pişirin. Ancak pişirirken kaynatmamaya dikkat edin.

Tencereyi ocaktan alın. Yoğurdu pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpıp krema ile karıştırın.

Karışımı kaselere boşaltıp donması için 3-4 saat bekleyin.

Afiyet olsun !

Hamsili Pilav

SNC10100


Malzemeler

  • 3,5 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 kg kılçığı çıkarılmış temizlenmiş hamsi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/4 demet doğranmış dereotu
  • 1/4 demet doğranmış maydanoz
  • tuz

Yapılışı

Önce gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.

Zeytinyağı tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce soğan ve sonra fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin. Tuzunu ilave ettikten sonra kuş üzümlerini süzüp ilave edin.
Son olarak sıcak suyu ve ardından geri kalan tüm diğer malzemeleri ilave edip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altını iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.

Borcamın dibine biraz zeytinyağı gezdirin, hamsinin parlak kısmı borcama gelecek şekilde döşeyip yufka gibi kenarlarına doğru sarkıtın, pilavı hamsilerin üzerine yayın, kenarlardan sarkan hamsileri pilavın üzerine kapayın ve pilavın üzerine kalan hamsileri döşeyin.

Pilavı fırına koymadan önce çok az yağ gezdirin.

Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.

Afiyet olsun !

18 Şubat 2009 Çarşamba

I Love Your Blog

Bu güzel ödül bana http://mutfaktakimelek.blogspot.com/ dan, sevgili Gülşen'den geldi, kendisine çok çok teşekkür ediyorum ve sevgilerimi yolluyorum...





Bu ödülün 3 Kuralı Varmış:

1- Seni ödüllendiren blogun linkini vermek,
2- Bu ödülü verdiğin 7 arkadaşın linkini vermek,
3- Seçilen blog yazarlarını durumdan haberdar etmek.

Kimse arasında bir ayırım yapmak istemiyorum çünkü blogunu beğendiğim o kadar çok arkadaşım var ki....gerçi birçoğu da zaten bu ödülü almış, ayrıca bu zinciri de bozmak istemediğimden blogcu arkadaşlarımın içinden 7 tanesine bu ödülü gönderiyorum:


http://birdilimdus.blogspot.com/

http://ayseyaman.blogspot.com/

http://pastayapiyorum.blogspot.com/

http://cafegusto.blogspot.com/

http://elmasekeri.blogspot.com/

http://hunerlibayanlar.blogspot.com/

http://zeytinagaci.blogspot.com/



sevgilerimle,

Teknik Arıza

Biliyorsunuz, hergün tarif eklemeye çalışıyorum ama şu birkaç gündür bu hedefimi gerçekleştiremedim, sebebi de bilgisayarımda meydana gelen bir problem, ve bundan dolayı da sayfamı güncelleyemedim. Biriken o kadar çok tarifim var ki, ama bilgi işlemci arkadaşlarım sayesinde yarından itibaren yeni tariflerimi ekleyebileceğim ve bu arayı da en kısa zamanda kapayabileceğim.

Şimdilik hoşcakalın,
sevgiler :)

12 Şubat 2009 Perşembe

Milföy Pasta

SNC10009

Yine dödüm dolaştım, çilekli bir tatlı yaptım. Aslında aldığım topu topu 2 sefer aldım ama çabuk bitmediği için habire çilekli tatlı yapıp duruyorum. Bunun peşine 1 tarif daha olacak :)

Yine pratik mi pratik bir lezzet ama çok doyurucu. Biraz yerken eliniz pudra şekeri ve krema oluyor ama olsun, ne demişler gülü seven dikenine katlanır...



Malzemeler
  • 6 adet milföy hamuru
  • 350 gr süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağından birazcık az un
  • 1/2 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 15 gr tereyağı
  • 4-5 tane çilek, keşilmiş
  • pudra şekeri, süslemek için

Yapılışı

Krema için süt, şeker, un, nişasta, yumurta sarısı ve vanilyayı bir tencereye alıp iyice özleşene kadar çırpın. Ocağa alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Piştikten sonra tereyağını ilave edip kenara alın ve arada karıştırarak soğumasını sağlayın.

Milföy hamurlarını yağlı pişitmr kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirip biraz çözülmesini bekleyin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Pişen hamurları ızgara teline alıp soğumasını bekleyin.

Hamurların arasına hazırladığınız kremadan sürün ve üzerlerine de çilekleri koyup hamurları üst üste koyun. Dilerseniz 3 kat dilerseniz 2 kat yapın.

Üstlerine pudra şekeri serpiştirin. Bunun için tel süzgeç kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun !

11 Şubat 2009 Çarşamba

Tavuk Şiş

SNC10002

Yine pratik ama lezzetli bir yemek tarifi, hemen aşağıda;


Malzemeler
  • 3 parça tavuk göğüs eti
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • çöreotu
  • tuz

Yapılışı

Tavuk etini ince şeritler halinde kesin.

Çörek otu hariç, diğer tün malzemeleri karıştıp tavukları bu sosla karıştırın ve 1 gece dolapta bekletin.

Eti sostan çıkarıp şişlere geçirin.

Izgarada pişirin. Pişirme işlemi bitmesine yakın, üstlerine çörek otu serpin.

Afiyet olsun !

9 Şubat 2009 Pazartesi

Mayonez ve Balsamik Soslu Akdeniz Kıvırcık Salatası

SNC10007

Adı biraz uzun oldu ama başka türlü tarif edemedim. Yaptığım herşeyi günlük olarak paylaşmayı kendime hedef edindiğim için, bu akşam yaptığım bu basit salata tarifini de sizinle paylaşıyorum.


Malzemeler
  • Bir büyük salata kabını dolduracak kadar Akdeniz karışık salata
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı balsamik sos
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • tuz

Yapılışı

Öncelikle salatayı yıkayıp kurutun.

Sarımsağı ezin. Sos malzemelerin hepsini bir kasede karıştırıp içine ezilmiş sarımsağı ekleyin ve bu sosu salatanın üzerine dökün. Salatayı, salata kaşıklarıyla alttan üstte alarak iyice karıştırıp servis yapın.

Afiyet olsun !

8 Şubat 2009 Pazar

Karides ve Krema Soslu Fettuccine

SNC10106

Aradan geçen zamanı telafi etmem lazım ancak tüm günüm kendimizi toparlamakla geçti, malum seyahat sonrası eşyalarımızın yıkanması toparlanması...eh yarın okulların da açılıyor olması...tabii her zamanki gibi hafta arasına yemek hazırlıkları...planlar programlar derken saati yine 23:00 ettik ve benim de artık uyuma vaktim geldi...ama günlüğüme birşeyler eklemeden rahat etmeyeceğim için arşivimde beklemede olan bu yemeği hemen sizinle paylaşıyorum.
Yemek kitabından uyguladığım bu tarifi makarnayı ve deniz mahsüllerini sevenlere tavsiye ederim. Gerçekten lezzetli bir yemek.


Malzemeler
  • 300 gr fettuccine makarna
  • 1 kutu dondurulmuş karides, 450 gr
  • 1 küçük kutu krema, 200 gr
  • 80 ml beyaz şarap
  • 120 ml tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı doğranmış taze soğan
  • 1 diş ezilmiş sarınsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Tavada tereyağı ile zeytinyağını eritip içine sarımsak ile taze soğanları ekleyip 1-2 dakika kavurduktan sonra peşine *temizlenmiş karidesleri ilave edin.

Karideslerin rengi dönene kadar, 8-9 dakika pişirin.

Karidesleri tavadan çıkartıp, aynı tavaya beyaz şarabı ekleyin, 1 taşım kaynattıktan sonra üzerine tavuk suyunu dökün. Tavadaki sıvının yarısı uçana kadar pişirin ve hemen ardından kremayı ekleyin. Sos koyu bir kıvama gelince karidesleri tekrar tavaya alıp karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ekleyin.

Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayın, paketin üzerinde belirtilen süreye uygun haşlamalısınız, ama bu kıvam size çok diri gelirse makarnayı 1-2 dakika daha fazla tutabilirsiniz. Makarna haşlandıktan sonra sosuyla karıştırıp servis yapın.

Afiyet olsun !

*karidesleri ben mutlaka, dondurulmuş dahi olsa temizlerim, bunun için karideslerin sırtına bıçakla bir çizik atıp içindeki siyahı (ki bu bağırsağı olur) çekip çıkarırım.