29 Mart 2008 Cumartesi

Biber Salçalı Kuzu İncik

Et yemeklerinde genelde kuzu etini tercih ediyorum. Lezzeti garanti ve de pişti mi yumuşacık kadife gibi oluyor. Tadı da daha lezzetli oluyor. Bana göre tabii ki...



Fırında mantarlı kuzu buttan sonra bunu da gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.


SNC10157


Malzemeler

  • 3 adet kuzu incik
  • 1 soğan
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 adet defne yaprağı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağını *düdüklü tencereye koyup eritmeye başlayın, peşine etleri koyup kavurmaya başlayın. Etin her tarafını güzelce kızartın, ardından soğanları ekleyin, soğanlar şeffaflaşmaya başlayınca salçayı ilave edin. Bir iki salçayla çevirip ununu koyun. Aman dikkat yemeğin başından ayrılmayın yoksa tencerenin dibi tutar. Bu işlemler esnasında sürekli karıştırmanız gerekiyor. Sonunda sıcak suyu ekleyip, düdüklü tencerenin kapağını kapatın, düdüklünün buharı çıktıktan sonra 25 dakika kadar pişirin.

Hepsi bu kadar... Ben yanına garnitür olarak sarımsaklı kuskus pilavı yaptım, çok yakıştı, tarifi aşağıda...


SNC10195


*Ben genelde etleri düdüklüde pişiriyorum, hem yumuşak oluyor, hem de daha lezzetli, ama siz dilerseniz başka tencerelerde pişirebilirsiniz, ama o zaman pişme süresini daha uzun tutmanız gerekebilir.

Sarımsaklı Kuskus Pilavı

Salçalı kuzu inciğin yanına çok güzel bir garnitür oldu. Çok fazla cümle kurmadan hemen tarife geçiyorum.


SNC10162


Malzemeler

  • 1 su bardağı kusukus pilavı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet sivribiber
  • 2 su bardağı sıcak su

Yapılışı

Zeytinyağını pilav tenceresinde ısıtın. Sarımsakları ezip içine atın. 1-2 karıştırıp yakmadan, halka halka doğranmış sivribiberleri içine atın. Peşine kuskusları ilave edip kavurma işlemine devam edin. Ardından sıcak suyu döküp fokurdar fokurdamaz altını kısın ve aynen pilav gibi kısık ateşte pişirin.


Afiyet olsun !

23 Mart 2008 Pazar

Muhallebili Kadayıf

Ta taa...

Mutfak Günlüğüm gururla sunar :)


Öncki fotoğrafı istediğim gibi olmamıştı, gündüz gözüyle tekrar çekip yenisini koydum, umarım beğenirsiniz. Ama siz resmi boşverin... tadı var ya... tadı... nefisti... Hani diyordum ya evde şenlik olacak diye... Hani bu tatlıyı benden başka bekleyen yoktu diye... Düşündüğüm kadar varmış. Valla yedikten sonra ikinci dilimi bekler oldular :)


-Aaa sen bunun içine dondurma mı koydun?
-Yok ayol ne dondurması
-......................................
-Ama bunun içindeki ne
-Muhallebiiii
-Hadi ya... ama bu nefis olmuş
-Hmmm biliyorum
-Hadi yaa


Elimde birçok tarif vardı ama beni en çok çeken tarif sevgili Nezaket'inkiydi. Öyle güzel bir tesadüf olmuştu ki... Bu tatlıyı yapmaya karar verdiğim gün, gezinirken, güzel sitesinde öylece karşıma çıktı... Ancak küçük bir değişiklik, daha doğrusu bir ekleme yaptım. Bakalım beğenecek misiniz.

SNC10237

Bu kadar laf yeter şimdi sıra tarifte...

Malzemeler

muhallebisi için;
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 nohut büyüklüğünde damla sakızı
  • 3 dolu kaşık un
  • 1 poşet toz krem şanti

kadayıfı için;

  • 250 gr tel kadayıf1 su bardağı irice kıyılmış fındık (veya ceviz)
  • 3 kaşık tereyağ
  • 4 kaşık toz şeker

şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3-4 damla limon suyu

Yapılışı

Kadayıfları bir tepsiye serip 1 gün dışarıda beklettim, böylece iyice kuruyup nemi gitti. Büyük yayvan yapışmaz bir tencereye 3 kaşık tepeleme tereyağı, 4 kaşık şeker ve tel kadayıfları koyup kısık ateşte kavurmaya başaldım. 10 dakika sonra fındıkları ilave edip kavurmaya devam ettim. Kadayıfların rengi dönene kadar 30-35 dakika kadar daha kavurup ocaktan aldım. Ancak bu kavurna işlemi esnasında dikkatli olun, kadayıflar iyice kuruduğu için biraz etrafa saçılıyor, o nedenle tencerenizin kenarları olabildiğince yüksek olsun.

Bir başka tencereye süt, şeker ve unu koyup, çırpıcıyla hiç pürüz kalmayıncaya kadar karıştırdım. Hiç pütür kalmayınca tencereyi ocağa alıp yine çırpıcıyla karıştıra karıştıra koyulaşıncaya kadar karıştırdım. Ocaktan indirmeden önce, damla sakızını havanda dövüp muhallebiye ekledim, bir 2-3 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alıp ılınmaya bıraktım.

Muhallebi ılınınca bir poşet krem şantiyi ekleyip mikser ile 5 dakika kadar karıştırdım.

Kavrulmuş tel kadayıfın yarısını 3 parmak derinliğinde bir borcamın zeminine hiç boşluk kalmayacak şekilde sıkı bir şekilde yaydım, koydum. Üzerine muhallebiyi döktüm. En üste tel kadayıfların kalan yarısını muhallebinin her tarafını kaplayacak şekilde iyice yaydım.

2,5 bardak su, 1 bardak toz şeker ve limonu şerbet kıvamında kaynatıp, en üste, kadayıfa üzerine, her tarafına işleyecek şekilde döktüm. Buz dolabında 1 gece bekletip servis yaptım.

Doğrusu biraz zahmetli bir tatlı oldu ama gerçekten de hayalimde canladırdığım tada ulaştım. Sizleri biraz beklettim ama tavsiye ederim, tadı neffis.

Nezaket'cim, bu güzel tarif için sana ve tabii ki ablana da çok teşekkür ederim.

SNC10140

Afiyet olsun !

21 Mart 2008 Cuma

Muhallebili Kadayıfı Beklerken

Tüm malzemelerini aldım, yarın evde şenlik var çünkü ne zamandır bu tatlıyı yapmayı bekliyoruz... bekliyor muyuz dedim... ehe ehe düzelteyim... bekliyorum... sadece ben :)
Kimsenin haberi falan yok, aslında ben kendi kendime gelin güvey oluyorum işte.

Hep gözüme ilişirdi bu tatlı, iliştikçe de hep yapmak isterdim, garip bir şekilde çekici buluyorum kendilerini :) Ne zamandır aklımdaydı. Ama kolay bir tatlı değil... yani bence...
Sanki biraz vakit alıyor. O yüzden öyle hafta arası yapılabilecek türden bir tatlı değil, hele benim gibi çalışan ve de bunu ilk defa yapacağı için, pişirirken ikide bir gidip gidip tarifine bakıp sonra tekrar ocağın başına geçecek biri için.

Bir sürü bahane uydurdum di mi? Neyse arkadaşlar Allah kısmet ederse , bu tarif yarın yapılacak.
Hani geçen sefer, uğrayanlar bilirler, pastanın önce resmini koyup, tarifini sonra vermiştim ya... Bu da başka bir uygulama... Duyurusunu yapıp, yapımını ve malzemelerini sonra yayınlamak. Hedefim yarın yayınlamak.
Umarım herşey güzel bir sonla noktalanır. Bakalım göreceğiz...

PEK YAKINDA :)

Türlü

Ne güzel bir sebze yemeğidir şu türlü... hem faydali, hem de evde ne kadar sebze kaldiysa kat katıştır. Tarifini herkes bilir tabii, çok basit... ben yine de nasıl yaptım anlatayım...

SNC10086


Malzemeler
  • 150 gr dana kuşbaşı (kuzu da olur)
  • 2 soğan
  • 2 çorba kaşığı domates rendesi
  • 1 çorba kaşığı domates salça
  • 1 havuç
  • 2 kabak
  • 1 avuç taze fasulye
  • 1 büyük patlıcan
  • 2 patates
  • 2 sivri biber
  • 5 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Öncelikle yağı tencerede ısıtın, eti kavurun, et suyunu çekmeye başlayınca soğanları ilave edip şeffaflaşana kadar karıştırın.

Üzerine 2 su bardağı sıcak su, domates rende ve salçasını da ekleyip pişirin. Ben genelde yaptığım gibi bu aşamada düdüklü tenceremi kullandım ve buharı çıkmaya başlayınca altını kısıp, 20 dk pişirdim.

Tüm sebzeleri doğradım, istediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz.

Et pişince, bundan sonraki pişirme işlemine düdüklü konumunda devam etmeyeceğim için düdüklünün kapağını kaldırıp, normal kapağa geçtim. Her sebzenin pişme süresi farklı olduğu için sebzeleri, 3-4 dakika arayla, sırasıyla tencereye eklemeye başladım. Önce sivri biber ile fasulyeleri ekledim. Sonra kabak, havuç ile patatesleri, en sonunda da patlıcan, sarımsakları, tuz ve karabiberini ekledim. Patatesler yumuşayınca tencereyi ocaktan kaldırdım.

Bu kadar basit...

Afiyet olsun !

17 Mart 2008 Pazartesi

Merengli Kakaolu Pasta

Dün bıraktığım yorumu hemen sildim, o kadar yorgunmuşum ki, cümlemi bile yanlış kurmuşum.
Eveeet,
Merak edenler oldu mu acaba :) Fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum...

Bu arada bu tarif PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 19 içindir

SNC10061

Malzemeler

  • 9 yumurta
  • 4 su bardağı tozşeker
  • 2 paket vanilya
  • 200 gr margarin
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2,5 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 2 tutam tuz

Yapılışı

Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Sarılarını 2,5 su bardağı toz şeker ile iyice çırpın. Peşine vanilya ile oda ısısında erimiş margarini ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra sütü yavaş yavaş ekleyin.

Una, kakao, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip hepsini yumurtalı karışıma ilave edin.

Karışımı kek kalıbına döküp, önceden 175 derece ısıtılmış fırında 40-45 dk kadar pişirin. Kek piştikten sonra ılınmaya bırakın.

Ayrı bir yerde, yumurta akını bir tutam tuzla karıştırıp mikserde çırpın, kar gibi olana kadar çırpın, daha sonra 1,5 bardak tozşekeri azar azar ilave edip 15 dk kadar daha çırpın. Kar gibi olan karışımı ılık kekin üzerine döküp, fazla bastırmadan yayın.

Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişirin.

Biraz zahmetli gibi görünüyor, ama sonuç nefis, özellikle merengin tadı marshmallow'a benziyor.

Afiyet olsun !

SNC10003

16 Mart 2008 Pazar

Cevizli Kabak

Dün akşam yemeğe misafirimiz vardı. Yeni birşeyler yapmaktansa daha geçenlerde yaptığım Fırında Mantarlı Kuzu Budunu 'nu yaptım. Yanına da pilav. Ama önden Mercimek Çorba yaptım.

Kıvırcık salata dışında, çeşit olsun diye kırmızı biber turşusu ile cevizli kabak yaptım. Güzel bir menü oldu. Tabii tatlıyı da unutmamak lazım. Çikolatalı Muffin yaptım, ama bu muffin başka muffin. İçi ıslak ve de yanında kaymaklı dondurma ile ikram ediliyor. Yani tam bir tatlı...

Size cevizli kabağı nasıl yaptığımı anlatayım...

SNC10084

Malzemeler
  • 5 adet kabak
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç dolusu ufalanmış ceviz
  • tuz

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğrayın. Kabakları yıkayıp, kabuklarını soymadan rendenin iri tarafı ile rendeleyip süzgeçte suyunu süzün. Zeytinyağını ısıtıp soğanları şeffaflaşana kadar kavurun, peşine kabakları da ve tuzu ekleyip, 15 dk kadar pişirin.

Ocaktan aldıktan sonra, içine elle ufaladığınız cevizleri ilave edin. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın, sonra bu karışımı, kabakların üzerine dökün. Karıştırp servis edin. Dilerseniz zeytinyağında pul biber çevirip üzerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun !

11 Mart 2008 Salı

Fırında Mantarlı Tavuk

Tavukla ne isterseniz yapabilirsiniz, her türlü kılık kıyafet yakışıyor bu haspaya. Çeşit çeşit pişirin. İster haşlayıp sade yiyin, ister mantarla çeşnilendirin, ister soslara bulayıp harika bir şölene dönüştürün yemeğinizi...

Bu akşam ben de hem mantar hem de sos kullanıp nefis bir çeşidini uyguladım tavuğun... tarifi bir yemek kitabinda okumuştum, kitabı bulursam adını yazacağım, tarifte bazı değişiklikler yaparak pişirdim.

SNC10038

Malzemeler
  • 10 parça kemiksiz tavuk eti, but tarafından
  • 4 dal taze soğan
  • 400 gr kültür mantarı
  • 1 paket kremalı tavuk çorbası
  • 1/2 su bardağı krema
  • 1/2 su bardağı beyaz şarap
  • 2 çorba kaşığı parmesan peyniri, rendelenmiş
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağı
  • 1 çorba kaşığı kurutulmuş mydanoz
  • tuz

Yapılışı

Tavaya 2 çorba sıvıyağını koyup ısıtın. Tavukları küçük küçük kesip bi 7-8 dk bu yağda kavurun.
Diğer bir tencerede 2 çorba zeytinyağını koyup ısıtın ve içine, ince ince kestiğiniz taz soğanları atıp, yumuşayınca peşine küçük küçük kestiğiniz mantarları ilave edin. Suyunu salıp çekmeye başlayıncaya kadar mantarları pişirin. Ben genelde mantarları hep harlı ateşte pişiririm, yine öyle yapıp, kenara aldım.
Yine başka bir tencerede... bu tarifte biraz fazla tencere kirleniyor ama inanın sonucu görünce değdiğine inanabilirsiniz. Evet bu tencerede de kremalı tavuk çorbasını 3 bardak su ile pişirin. Çorba koyulaşınca, şarabı, kremayı ve parmesan peynirini ilave edin, bir taşım kaynatıp ocaktan alın.
Fırını 200 derecede ısıtın. Fırın kabına, tavukları, mantarları ve sosu dökün. Kabı fırına sürüp 35-40 dk kadar pişirin.

SNC10042

Yanına da garnitür olarak pilav ile...


Afiyet olsun !

Dible

Anne tarafım karadenizli olduğu için, yöreye özel yemeklerin bazılarını bilirim ve çok severim. Özellikle annemin babaannesinin elinden güzel lezzetler tatma fırsatım oldu. O zamanlar, yemek yapmakla aram pek yoktu, hatta yemek yemek ile aram yoktu diyebilirim.
Kendisi hayattayken onun bu bilgilerinden maalesef faydalanamadım. Ama annem karalahana çorbası ile hamsili pilavını hala yapar... biz de keyifle yeriz.

Bir de dible yapardı... her ne kadar bunun da tarifini almak kısmet olmadıysa da, ben yine de hatırladığım kadarıyla birşeyler yaptım. Bakalım sizler de sevecek misiniz...

SNC10010


Malzemeler
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 avuç çalı fasulyesi
  • 1 soğan
  • 1 domates
  • 1 kesme şeker
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • tuz

Yapılışı

Fasulyenin yanlarını kesip, 1'er cm eninde küçük küçük kesin. Soğanları yemeklik doğrayın. Domatesin kabuklarını soyup rendeleyin.

Zeytinyağını pilav tenceresinde ısıtın, önce soğanları atıp biraz kavurun, peşine fasulyeleri ekleyip karıştırın, hemen ardından domatesi atın ve ocağın altını kısıp pişmeye bırakın.

Yaklaşık 10-15 dk sonra tuzlu suda 30 dk kadar bekletip, iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri, şekeri, tuzu ve sıcak suyu fasulyelerin içine ilave edin. Ateşi açın, pilavın üzeri göz göz olunca hemen iyice kısıp 15-20 dk yavaş yavaş pişmeye bırakın.

Afiyet olsun !

4 Mart 2008 Salı

Mantar Çorbası

Mantarı çok severim, ne şekilde olursa olsun yerim. İster yemeğin içinde çeşni olarak, ister sotelenerek garnitür olarak, ister fırında ızgarası yapılarak, ister de böyle çorbası pişirilerek...

Çok çeşitli mantar çorbası tarifi var, birbirinden çok az nüans farkı olarak... Ama ben en çok sevgili Hatice'nin tarifini beğendim ve ondan esinlenerek bu çorbayı pişirdim...

Harika oldu...

SNC10054

Malzemeler
  • 200g kültür mantarı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı soğuk su
  • 3/4 su bardağı süt
  • tuz


Yapılışı:

Mantarları yıkayıp küçük küçük doğrayın. Tencerede yağı ve unu kavurun. Kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve topak topak olmasını engellemek için karışımı blendırdan geçirin.

Su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 15 dakika pişirin. Dikkat edin, tencerenin kapağını tam kapatmayın, yoksa taşıyor.

Bu sürenin sonunda sütü ekleyin. 1 taşım kaynaktıktan sonra tencereyi ocaktan akın.

Afiyet olsun !