27 Şubat 2008 Çarşamba

Kıymalı Bohça Börek

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ "16"

Etkinlğin ev sahibeliğini sevgili Aynur yapıyor . Porselen Demlik Çayı etkinliği için yeni bir tarif daha.

Bu akşam çooook uzaklardan çaya misafirimiz geldi. Çayın yanında birşeyler ikram etmeden olmazdı tabii, hemen sabahtan aldırdığım 3 yufkamı dolaptan çıkardım. Henüz börek hamurunu kendim yapmaya cesaret edemiyorum, ne zaman, bol bol zamanım olur o zaman deneyeceğim kendim yapmayı, bir de su böreği, evet mutlaka bunu da denemem lazım. Tabii ne zaman Allah bilir...


Şimdilik hazır yufkalı tarifler benim vazgeçilmezlerim...


SNC10045

Malzemeler

  • 3 yufka
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağı
  • 3 soğan
  • 300 gr kıyma
  • maydanoz
  • tuz, karabiber

sosu için;

  • 1 çay batrdağı su
  • 1 çay brdağı sıvıyağı

üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu

My creation

Yapılışı

Sıvıyağı tavada ısıtın, kıymayı tavaya koyup, suyunu çekene kadar kavurun. Peşine yemeklik doğranmış soğanları ilave edip, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin. Ocaktan indirmeye yakın maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra tavayı ocaktan alın.

Sos malzemelerini bir kasaye koyup çırpın.

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Fırın tepsisini yağlayın.

Yufkalardan birini tezgaha serin. Üzerine sostan fırça yardımıyla sürün. Yufkanın 4 kenarını ortaya doğru katlayıp kare şeklinde yufka elde edin. Kare yufkayı dörde bölün, ve her bir parçanın üzerine kıymalı harçtan bir çorba kaşığı kadar koyun. Yine kenarlardan ortaya dogru katlayıp, bohça şekli vererek böreği kapatın. Diger yufkalara da aynı işlemleri tekrarlayın. Böreklerin katlı kısımları alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Yufkaların üzerine yumurta sarısını fırça yardımı ile sürün, onun da üzerine çörek otu serpin.

Isınmış fırına koyup 30-35 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

25 Şubat 2008 Pazartesi

Fırında Mantarlı Kuzu But

Çok sevdiğimiz dostlarımızı Pazar akşamı yemeğe çağırmıştık... Şöyle fırında kuzu butlu bir yemek yapmak istiyordum ama tam olarak ne yapacağıma karar verememiştim. Hem sulu hem de salçalı bir şekil olsun istiyordum. Sonunda daha önce bir yerlerde gördüğüm bir tarif aklıma geldi ve aklımda kaldığı kadarıyla yapmaya karar verdim. Ortaya gerçekten lezzetli bir yemek çıktı...
Eğer sizler de hem lezzetli hem de gösterişli bir yemek yapmak istiyorsanız bu tarifi canı gönülden tavsiye ederim.

Nasıl mı yaptım? O kadar da zor değil...

SNC10006

Malzemeler
  • 1,5 kg iri parçalara bölünmüş kuzu budu.
  • 400 gr mantar
  • 12 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 bardak sıcak su
  • tuz, biberiye, karabiber, kekik
  • 4 adet patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı
Düdüklü tencereye zeytinyağını koyup ısıttım, içine ezdiğim 10 diş sarımsağı atıp 1-2 karıştırdıktan sonra, hemen ardından etleri içine attım. Etlerin her tarafı kızarıp suyunu çekene kadar pişirdim, ama dikkat edin sarımsaklar fazla yanmasın.

Etlerin rengi değişince, dilimlenmiş mantarları, salçaları, biberiye, kara biber ve suyu ekleyip hep birlikte karıştırdım. Düdüklünün kapağını kapatıp, düdüklünün buharı çıkmaya başladıktan sonra bi 25 dk kadar pişirdim.

Patatesleri fırça yarımı ile yıkayıp, kabukları ile birlikte, çok fazla yumuşatmadan haşladım. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup uzun dilimler şeklinde kestim.

Etleri tencereden çıkartıp, suyu ile bilikte fırın kabına yerleştirdim. Üzerine tuzunu ve kekiğini serptim. Artan sarımsakları da ekledim. Etlerin üzerine küçük küçük parçalara böldüğüm tereyağını koydum. En son kabın kenarlarına patatesleri dizdim.

Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk kadar pişiridim.

Hem göze hem de mideye hitap eden bir yemek oldu... Yanına da domatesli arpa şehriye pilavı...


Afiyet olsun !

23 Şubat 2008 Cumartesi

Fırında Mantı "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 15"

Umarım etkinlik için geç kalmamışımdır... Etkinliğe davet ettiği için sevgili Gül'e çok teşekkür ederim.

Bu değişik mantı çay ile birlikte öyle güzel gidiyor ki, nefis... Hem de pratik...


SNC10430


Malzemeler
  • 500 gr hazır mantı
  • 350 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı domates rendesi
  • 2 sivribiber
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 yemek tabağı dolusu rendelenmiş kaşar peyniri
  • tuz, karabiber

üzeri için:

  • 250 gr yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı pul biber

Yapılışı

Mantıları tuzlu suda haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin.

Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını tavada ısıtıp, üzerine soğanları ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun.

Biberleri küçük küçük doğrayıp, soğana ekleyin, 1-2 kavurduktan sonra peşine kıymayı ilave edin. Kıymayı suyunu çekene kadar kavurup, domates rendesini üzerine koyup, hepsini iyice harmanlayıp üzerine biraz sıcak ilav edip, tavanın kapağını kapatıp 20 dk orta ısıda pişirin. Pişme işeleminin sonuna doğru tuz ve karabiberini de ilave edip karıştırıp tavayı ocaktan alın.

Haşlanmış mantıya, rendelenmiş kaşarın yarısını ve sütü ilave edip karıştırın. Bir fırın kabını sıvı yağı ile yağlayın, mantının yarısını fırın kabına koyun. Üzerine kıymanın yarısından birazcık fazlasını yayın, kalan mantıyı da bunun üzerine dökün. Kalan kıymayı da tekrar mantının üzerine yayıp, kalan kaşarı en üste serpiştirin.

Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, kaşar eriyip üzeri kızarana kadar 20-25 dk pişirin (süre fırına göre değişebilir).

Sarımsakları ezip yoğurda karıştırın, küçük bir sahan tereyağını eritip pul biberini ilave edip kavurun. Pişen mantıyı tabağa alıp üzerine öne yoğurtlu karışımda, sonra da tereyağından gezdirin. Mmmmh nefis bişey oluyor, tavsiye ederim.

Afiyet olsun !

13 Şubat 2008 Çarşamba

Gül Börek

Yetti gayrı bu kadar ayrı kalmak. Daha fazla dayanamadım. Aldım soluğu bilgisayarımın başında ve başladım bu satırları yazmaya. Hiç bu kadar ayrı kalmamıştım sizlerden herhalde. Bir daha bu kadar ara vermek istemiyorum ama işte bazen beklenmedik durumlar olabiliyor. Ne çok yazı birikti. Daha elimde anlatılmamış, yayınlanmamış bir İstanbul turum daha var. Ama resimleri yüklemek, yerleştirmek biraz zaman aldığından önce tariflerimden başlayayım dedim. Daha sonra musait bir anda hepsini anlatacağım.

Öncelikle bu kolay börek tarifim ile tekrar merhaba demek istedim.

DSC00553


Malzemeler
  • 2 yufka
  • 250 gr kıyma
  • 3 soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağı
  • tuz, karabiber

Sos için:

  • 1/2 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağı

üzerini süslemek için haşhaş tohumu

Yapılışı

Soğanları küçük küçük yemeklik doğrayın. Tavaya sıvıyağını koyup ısıtın, kıymayı içine atın, iyice kavurlup suyunu çekmeye başlayınca soğanları ilave edin. Soğanlar şeffaf bir renk alınca, tuzunu biberini ilave edip tavayı kenara alın.

Yufkaları 4'e bölün. Böylece 8 adet üçgen yufka elde etmiş oldunuz. Hazırlamış olduğunuz içi yufkanın geniş ucuna yayın. Sigara böreği gibi rulo yapıp, kendi içinde kıvırarak döndürün ve yağlanmış bir fırın kabına yerleştirin. Sırayla geri kalan yufkaları da bu şekilde hazırladıktan sonra sosu hazırlayın.

Süt, sıvıyağı ve yumurtaları çırparak karıştırın. İçine bir tutam tuz ilave ettikten sonra, bu sosu böreklerin üzerine dökün. Böreklerin üzerlerine çörek otlarını serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk kadar, böreklerin üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun !