31 Aralık 2007 Pazartesi

MUTLU YILLAR

Dilerim yeni yılda, tüm dünyaya barış ve huzur gelir.
Dilerim her günümüz umutlarla dolu olur.
Dilerim dileklerimiz gerçekleşir.

2008 yılının, her birimize, sağlık, mutluluk, başarı ve huzur getirmesini temenni ederim.
Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlarım.

26 Aralık 2007 Çarşamba

NASSILIM ??

Yeni yıla yeni bir imaj ile gireyim dedim. Ufak bir iki estetik operasyon ile, bir öncekine göre daha renkli bir sayfam oldu. Gerçi her ihtimale karşı eski şablonumun bir kopyasını sakladım. Neme lazım, yarın öbür gün sıkılırım falan... Malum biz kadınlar biraz değişikliği severiz di mi :)

Aslında bu işle uğraşırken, klasik şablonun dışına çıkmak istedim, eh bu sayede şablona nasıl müdahale edilir, az buçuk onu da öğrendim. İş başa düşünce insan herşeyi öğreniyor valla...

Umarım beğenirsiniz, fikirlerinizi çok merak ediyorum, beni o değerli yorumlarınızdan lütfen mahrum etmeyiniz...


Hepinize kucak dolusu sevgiler

21 Aralık 2007 Cuma

IYI BAYRAMLAR


SNC10101

10 Aralık 2007 Pazartesi

Zeytinyağlı Sarma

Aradan yine zaman geçti, sayfamı ancak güncelleyebiliyorum. Ayın 15'ini kaçırmamam gerekiyordu çünkü "Zeytinyağlılar" etkinliğin son günü. Aslında daha farklı birşeyler yapabilirdim ama madem bunu yapmıştım, değerlendireyim dedim. Etkinliğe bu tarifle katılıyorum...

Bu tarif oğlumun isteği üzerine yapılmıştı. Doğum günü mönüsünden... Türk mutfağının en güzel parçalarından bir tanesi... her Türk kadınının bilmesi gerekenlerden...

Ve işte geliyor...


SNC13665


Malzemeler

  • 400 gr dolmalık yaprak
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 kaşığı toz şeker
  • 1 limon
içi için:
  • 1 1/4 su bardağı pirinç
  • 6 adet soğan
  • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı beyaz biber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş dereotu
  • tuz
  • 1 su bardağı sıcak su

Yapılışı

Yaprakları iyice yıkayıp, kaynar suda 15-20 dk kadar haşlayın ve peşine soğuk suya sokup çıkartın.

Gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.

Zeytinyağı tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine soğanları, fıstıklara ilave edip şeffaflaşana kadar kavurun, üzerlerine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin.
Kuş üzümlerini süzün ve tüm geri kalan diğer malzemelerle birlikte pirince ekleyin.
Son olarak sıcak suyu da ekleyip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altını iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.

İç soğuduktan sonra, sarmayı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Sarma işlemi bittikten sonra, tencerenin dibini yaprakların kalın olanlar ile kaplayın. Üstüne sarmaları dizin. Dolmaların dizilişi bitince zeytinyağını ve toz şekerini üstüne gezdirerek dökün. Suyu da da tencereye ilave edin. Limon kabuğunu soyup dilimleyin ve dolmaların üstüne dizin. En üste ıslatılmış sıkılmış yağlı kağıt serin, onun da üzerine, ağırlık olsun diye bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp önce harlı, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, suyunu çekip yapraklar yumuşayınca ateşten alın. Pişme süresi aşağı yukarı 45-50 dk kadar sürüyor.

Tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.


Afiyet olsun !

Cilekli Pasta

SNC13639

Bu pasta ile sevgili Ayşe'nin düzenlemiş olduğu "PORSELEN DEMLIK CAY SAATLARI ETKINLIGI 8" ne katılmış bulunmaktayım.


Ev yapımı gibisi var mı... bana verdiği keyfi hiçbir şeye değişmem. Tabii sonuç da başarılı oluyorsa...

Aşağı yukarı, oğlumun doğduğu günden itibaren, her doğum gününde... iki sefer hariç...; ki bunlardan bir tanesinde pastasını Coccolat'a yaptırmıştım, nefis bir pastaydı; pastalarının hepsini ben yaptım.

Henüz pastane tekniklerini kullanamıyorum, çünkü bilmiyorum ama ilk fırsatta şeker hamuru ile veya marzipan ile kaplı bir pasta denemek istiyorum. Sevgili Ayşe'm, sağolsun sitesinde öğrettiği gibi, onlardan örnek alarak birşeyler yapmaya çalışacağım...

Şimdilik ev tekniği ile :) elimizden geldiğince birşeyler yapıyoruz.

SNC13605

Bu seferki pastasını da, yine yemek kitaplarımın arasından seçip, ortaya çıkardım.

Tarif sevgili Ayşe Tüter'den alınmadır. Ölçülerini değiştirerek uyguladım. Gerçekten güzel bir pasta oldu. Görünütüsü için birşey söyleyemem, onu sizin takdirlerinize bırakıyorum ama tadı nefisti.

Nasıl yaptığıma gelince...

My creation

Malzemeler

  • 6 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 250 gr margarin (eritilip soğutulmuş)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kg çilek
  • 2 su bardağı un

kreması için;

  • 4 yumurta sarısı
  • 4 çorba kaşığı un
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 kaşık tereyağı
  • 4 su bardağı süt

Yapılışı

Yumurtaları şekerle mikserde çırptım. İyice karıştırdıktan sonra, margarini ekledim, bir süre daha çırptıktan sonra, kabartma tozunu un ile karıştırıp yumurtalı karışıma ilave ettim. Karışımı 10 dk kadar dinlendirdim.

Bu süre zarfında fırını 200 dereceye ayarlayıp, önceden ısıtmaya başladım.

Dinlenen karışımı kelepçeli kek kalıbımın içine döküp fırına sürdüm. Kek iyice kabardıktan, bir 15 dk sonra fırının ısısını 180 dereceye indirip, yaklaşıp bir 15 dk sonra da 160 dereceye indirip bir 10 dk da bu şekilde pişirdim. Neden böyle yaptım derseniz... İlk denememde kek çöktü... kanımca içi iyice pişmeden dışı çok çabuk piştiği için böyle oldu... Ben de bu sefer, kek pişerken fırının yakınlarından ayrılmadan, gözümle durumu takip edip, ısı derecesini idare ettim. Bu sefer sonuç başarılı oldu. Bir dahaki sefere fırını 180 dereceye ayarlayıp, ısıyı bu derecede tutup pişirmeye deneceğim.

Keki fırından çıkardıktan sonra, 5 dk bekleyip, kalıptan çıkartıp tel ızgaranın üzerine alıp, ikiye ayırdım.

My creation

Kek sıcakken kesmek daha kolay oluyor. Eskiden keki elektrikli bıçakla kesiyordum ama altı ile üstü eşitliyemiyordum. Aldığı bu aletle şimdi çok kolay. Tavsiye ederim.

Kreması için; tencereye, tereyağı hariç, tüm malzemeleri koyup, karıştıra karıştıra dibini tutturmamaya dikkat ederek pişirdim. Muhallebi kıvamına geldiğinde, ocaktan almadan tereyağını da ekleyip, 1-2 karıştırdıktan sonra ocaktan alıp. Karışımı bir kaba aktarıp, mikserle 15 dk kadar çırpıp soğumaya bıraktım.

İkiye ayırdığım kekin bir yarısına, soğumuş kremadan sürüp, üzerine doğramış olduğum çilekleri yerleştirdim, çileklerin üzerlerine tekrar krema sürüp kekin diğer yarısını üstüne kapadım. Bütün hale getirdiğim pastanın üzerine kremayı sürdükten sonra, kalan kremayı kekin her tarafına yayarak bitirdim. Kalan çilekleri de pastanın üzerine zevkime göre yerleştirdim.

SNC13619

Pastanın üstündeki çilekler daha parlak görünsün diye de, çileklerin üzerlerine tart jölesi sürdüm.

Pastayı dolapta bir süre bekletip, öyle sundum. Genelde çikolatalı pasta seven çocuklardan bile tam not aldı :)

SNC13682

Afiyet olsun.

9 Aralık 2007 Pazar

Nice Yıllara Can'ım



Gün geldi çattı... oğluşumun doğum günü...

Doğum günlerini çok seviyorum, benim için en özel gün. Hayata gelmeye karar verdiğiniz gün... alınyazınızın hayata transfer olduğu ilk gün...

Hatırlamaya önem verdiğim gibi hatırlanılmaya da önem veririm :)

Oğluşum da bana benzemiş olacak ki, 1 ay öncesinden konuşmaya başladık.

-Annecim doğum günüme az kaldı, ne yapacağız?
-Ne yapmak istiyorsun?
-Arkadaşlarımı çağıralım.
-Tamam... kaç kişi olacaksınız?
-Bilmem... Ege, Selin, Batı, Orhun, Enes, Murat, İdil....

Ve... böylece her sene olduğu gibi, yine, evde bir sürü çocuk... bir önceki seneye göre daha da büyümüş çocuklar... onların her sene büyümesini seyretmek de ayrı bir keyif aslında. Her ne kadar yorulsam da, herşeye değer.

Sonunda onları bir araya getirmek, onlar için sofra hazırlamak, uykusuz kalma pahasına da olsa, özellikle sevdikleri yiyeceklerden oluşan bir mönü... ve sonunda ağızlarından "Özlem teyze ellerine sağlık çok güzel olmuş" cümlesini duymak, bütün yorgunluğumu aldı götürdü.

8 Aralık 2007 Cumartesi

Sevgili Esra'ya

Uzun bir süredir sayfama giremedim. Ancak uzaktan da olsa blogları takip ediyordum. Son yaşananlara çok üzüldüm. Sevgili Esra'yı tanıma fırsatım olmadı ama yazılanlardan çok sevildiği apacık ortada. Sayfasına girip ziyaret ettim son kez... son kez yazmış olduğu yazısını okudum, hastaymış, ama son ana kadar hayata da bağlı bir insanmış. Genç yaşta sevenlerine veda etmesine çok üzüldüm.
Tanrı'dan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır dilerim....