30 Eylül 2007 Pazar

Kıymalı Taze Fasulye

Herkesin bildiği bir yemek. Ama ufak bir iki değişiklikle daha farklı ve daha lezzetli oldu. Sevgili Gönül Candaş'tan...



Malzemeler
· 500 kg taze faulye
· 150 gr kıyma
· 2 çorba kaşığı zeytinyağı
· 1 soğan
· 2 diş sarımsak
· 2 sivri biber
· 2 domates rendesi
· Tuz

Yapılışı
Faulyeleri yıkayıp, kenarlarını kesip, kılçıklarından temizleyin.
Soğanları yemeklik doğrayıp, düdüklü tencerede ısıttığını yağı ile kavurmaya başlayın. Şeffaflaşınca kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin.
Domatesi ilave edip karıştırmayı bırakmadan kavurma işlemini sürdürün.
Fasulyeleri, küçük küçük kesilmiş biber ve sarımsakları hep birlikte kıymanın üzerine ekleyin. Tuzunu ve yarım bardak da su ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Tencerenin buharı çıktıktan sonra 10 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

29 Eylül 2007 Cumartesi

Kakaolu Cevizli Kek

- Annee kek yapsana!
- Tamam canım yapiim, neli?
- Bilmem yap işte kakaolu falan...
- E hep aynısından istiyosun ama, biraz da değişiklik olsun...
- Ama ben kakaolu seviyorum...
- E iyi de oğlum...
- Anne lütfeeen...
- Tamam... tamam... bakarız

Okulların başlamasıyla, kışın da yavaş yavaş yaklaşıyor olmasıyla, evin içinde de her zaman ki alışılagelmiş diyaloglar başlar.

Yazın sıcaktan mıdır nedir, fazla kek mek yenmez bizim evde, ama ne zaman ki kış olur, işte o zaman aranmaya başlanır... kek, kurabiye türü bilumum yiyecekler.

Özellikle hafta sonları daha çok zamanım olduğu için sabahları koyulurum ev ahalinin siparişlerini yapmaya.

Fırında pişerken eve yayılan kokuya bayılıyorum...

Akşam olur da yemekten sonra canlar isterse yiyecek bir şeyler... hemen çıkar ortaya yapılan tüm kurabiye ve kekler, tabii yanında da çaylar kahveler...

Her ne kadar her defasında kakaolu kek istense de... ben, ne yapar eder, hep değişik bir şeyler yaparım... Ne de olsa kakaolu kekin bir sürü çeşidi var.

İşte bunlardan bir tanesinin tarifi...



Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 8 yumurta akı
  • 150 gr toz şeker
  • 75 gr margarin
  • 1/2 su bardağı ceviz içi, küçük paraçalara bölünmüş

sosu için:

  • 1 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 50 gr margarin

Yapılışı

Ben verilen ölçünün yarısını yaptım. 8 yumurtayı bir kekte harcamak istemedim nedense. Yarım ölçü de yetti bize.

Margarini eritin. Unu, pudra şekerini, kabartma tozunu ve kakaoyu margarin ile karıştırın.

Ayrı bir kapta yumurta aklarını köpürene kadar mikserleyin. Köpürmeye başlayınca toz şekerini yavaş yavaş ekleyip, bir süre daha mikserlemeye devam edin.

Yumurta akları ile unlu karışımı tahta bir kaşık yarımıyla karıştırarak birbirine katın.

Cevizleri ekleyin.

Yağlanmış kek kalıbına karışımı dökün ve önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 35 dk kadar pişirin.

Sos için, sütü bir tenecereye dökün. İçine kakao, şeker ve nişastayı ekleyip karıştırın. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp içine margarini koyun, karıştırarak yağı iyice yedirin.

Pişen keki soğuduktan sonra kalıbından çıkarın ve üzerine sosu dökün.

Afiyet olsun !

26 Eylül 2007 Çarşamba

Mantarlı, Bezelyeli ve Pastırmalı Kiş



Kişin üzerine ne koysan yakışıyor, her türlü malzeme oluyor. Evde, mantar mı arttı, hooop hemen bi mantarlı kiş, pastırma mı arttı, hooop hemen pastırmalı bi kiş.... Bu böyle sürüp gider... sonsuz alternatifler...

Bu tarifte 3 malzeme birden var. Mantar, bezelye ve pastırma...

Nasıl yaptığıma gelince, işte tarifi geliyor...


Malzemeler

Hamuru için:

  • 200 gr margarin (oda sıcaklığında)
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 3 çorba kaşığı su
  • 1/2 çorba kaşığı tuz

Harcı için:

  • 6 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı rendelenmiş hintcevizi (muskat)
  • 1 küçük kutu krema
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar
  • 8-10 dilim pastırma
  • 1/2 su bardağı konserve bezelye, suyu süzülmüş
  • 5-6 adet kültür mantarı
  • 2 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 5 adet kiraz domates

Yapılışı

Margarini küçük parçalara kesin. Unu ve tuz karıştırıp, ortasını havuz biçiminde açıp, ortasına margarini koyun ve un ile birlikte yoğurun. Yumurta ve suyu ilave edip yoğurmaya devam edin. 15-20 dk kadar serin bir yerde bekletin.

Un, tuz, yumurtalar, süt, hintcevizi ve kremayı bir kapta çırpın. Domatesler hariç, harcın diğer tüm malzemelerin tamamını ilave edip karıştırın.

Tart hamurunu, yağlanmış tart kalıbına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız harcı dökün. Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirin. Tartı fırından çıkarıp, ikiye kesilmiş kiraz domatesleri yerleştirip, tartı tekrar fırına sürün ve 35 dk kadar daha pişirin. Fırından alıp biraz ılındırın ve üzerini fesleğen yapraklarıyla süsleyin.

Ben ilk pişme süresini 15 yerine unutup 25 yaptığım için, domatesleri koyduktan sonra tartı fırında fazla tutamadım, o yüzden domatesler, tartın üzerinde biraz diri kaldı. Ama siz süreyi olması gerektiği gibi ayarlarsanız öyle olmaz.

Afiyet olsun !

24 Eylül 2007 Pazartesi

Pembe Gönlüm Sende Pastası

Çocuklar en çok ne sever? Çikolatayı mı? E tabii de, sonra en çok neyi sever? Tabii ki mozaik pastasını.

Bizim evde, genelde, buzlukta bir adet mozaik pastamız bulunur. Acil durumlarda buzluk açılır, pasta itina ile alınır ve küçük afacanlara verilir.

Bu tarifi görünce de tam bizim haydutlara göre dedim.

Size bi sır vereyim mi? Valla minikleri bilmem ama ben kendimi pastanın içinden alamadım, çikolatalı ya... o bakımdan...
Tüm gün pastayı aklımdan çıkaramadım... akşam, yemek yedikten sonra... gittim geldim yedim, gittim geldim yedim, gittim aaaa bitmiş ayol !

He he koca pastayı bitirmişim.




Malzemeler

  • 2 paket kakaolu petit beurre bisküvisi
  • 7,5 bardak süt
  • 2 paket kakaolu puding
  • 1 paket çilekli puding

Yapılışı

Bisküviler küçük küçük derin bir kaba kırılır. 2 paket kakaolu puding 5 su bardağı süt ile pişirilir. Pişen puding bisküvilere dökülüp karıştırılır.



Dikdörtgen ve derin bir kek kalıbını streç film ile kaplayın. Pudingli bisküvileri içine dökün. Üzerini spatula ile düzleştirip, buzlukta 1 saat kadar bekletin.



Çilekli pudingi kalan 2,5 su bardağı süt ile pişirin. Mikserle yaklaşık 3-4 dk kadar çırpın.

Pastayı buzluktan ve de kalıbından cıkarıp, servis tabağına alın. Üzerine de çilekli pudingi dökün.


Afiyet olsun !

22 Eylül 2007 Cumartesi

Kabaklı Börek

Hani bazen olur ya, börek yapma fikri ile eve yufka alırsınız ama, o günü es geçip bu işi yarına bırakırsınız, sonra o gün de yorgun olup... öbür güne derken aradan birkaç gün geçer ve zamanında kullanamadığınz yufkalar, elinize aldığınızda delinir... İşte böyle durumlara uygun bir tarif bu... Çünkü yufkalar didilerek kullanılıyor bu tarifte. Bence üst malzemesi de isteğe göre değiştirilebilir diye düşünüyorum.

Henüz başka türlüsünü denemedim ama kabaklısı super oluyor...



Malzemeler
  • 4 yufka
  • 3-4 kabak
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kadar ufalanmış beyaz peynir
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Büyük bir fırın kabına sıvıyağı sürülür. Yufkalar küçük küçük parçalanarak kaba yerleştirilir.

Kabaklar rendelenir. Süt, sıvıyağı, yumurtalar, kabak ve peynir, hepsi karıştırılır.

Tuz ve karabiber de ilave ettikten sonra tüm malzemeler yufkaların üstüne yayarak dökülür.

Önceden ısıtılmış 170 derece (turbo) fırında 30-35 dk pişirilir.

Afiyet olsun !

21 Eylül 2007 Cuma

Soya Soslu Mantarlı Tavuk Sote

Geçen gün, Yemek Biz grubuna, sevgili Canan'ın, turkısh-media.com' dan bulduğu tarifi göndermesi ile bu nefis yemeği yaptım. Orijinal tarife siteye girerek ulaşabilirsiniz

Canan'ın gönderdiği tarifi okuyunca, birden aklıma, buzlukta, pişirecek birşey bulamadığımda, yaparım diye koyduğum, soslu, garnitürlü tavuk parçalarım geldi. Bazen bizim Günaydın kasaptan, bu tip hazır bir şeyler alıp atarım, zor durumlarda elime yapışsın diye. Bu arada sosunu, biber salçası ve sıvı yağı ile hazırlıyorlar, tavuklar bir süre de içinde bekliyor. Ayrıca içine kırmızı biber, yeşil biber, soğan ve kekik de ilave etmişler. Ben, tarifi yakalayabilmek için sadece mantar, sarımsak, biraz daha soğan ve soya sosu ilave ettim.

Aslında tarifin adı "Soya Soslu Tavuklu Mantar Güveç" ama benim zamanım olmadığı için tarifin güveç kısmına gelemedim ve biraz değiştirerek kendime göre pişirdim.

Ama eminim tarif edildiği şekliyle de yapılırsa super olur...



Malzemeler
  • 1/2 hazır soslu ve garnitürlü tavuk parçaları (but ve göğüs karışık)
  • 6-7 adet mantar
  • 3 çorba kaşığı soya sosu
  • 4 diş sarımsak
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates rendesi
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğrayın. Yağı yanmaz tencerede, ben Vog'da yaptım, ısıtın ve içine soğanları atıp kavurun. Peşine, doğradığınız mantaları ilave edin. Mantarlar biraz suyunu çekince, küçük küçük kestiğinz sarımsakları ekleyin. Hepsini birden 1-2 kere çevirip karıştırın. Fazla yakmadan salça ve domatesleri de içine koyun. Salça ve domates ile iyice harmanlanan bu karşıma tavukları ilave edin. Hepsini birden karıştırarak pişirin. Ben ateşi en yüksekte tuttum, aman dikkat tencerenin başından ayrılmayın.

Tavukların iyice piştiğinden emin olunca da sosya sosunu döküp, ocakta 1-2 dk daha tuttuktan ocaktan alıp tabaklara koydum.

Yanına da yine hazır olarak aldığım közlenmiş patlıcanı koyarak servis yaptım.

Afiyet olsun !

19 Eylül 2007 Çarşamba

Pastırmalı Kuru Fasulye

Fasulyeleri bir gece önceden ıslattım, ertesi günü de düdüklüye atıp haşladım, ancaaaaak, haşladıktan sonra fasulyeleri tencerenin içinde sıcak sıcak bırakıp dışarı çıktım. Tabii planladığım sürede de dönemeyince fasulyeler sıcak sıcak tencerenin içinde yayım yayım yayılmışlar ve yumuş yumuş yumuşamışlar. Maalesef hiçbir şekilde kurtaramadım kendilerini.
Kafaya da taktım ya pastırmalı fasulyeyi. Gittim 1 kutu haşlanmış kuru fasulye konservesi aldım.
Valla fena olmadı.
Nasıl mı yaptım?
İşte şöyle...


Malzemeler
  • 1 su bardağı kuru fasulye (ya da 1 kutu konservesi)
  • 5 dilim pastırma
  • 1 büyük soğan
  • 1 sivri biber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet küçük kesme şeker
  • tuz

Yapılışı

Fasulyeleri, 1 gece önceden ıslatın. Ertesi günü haşalyıp bir kenara ayırın. Soğanı yemeklik doğrayıp, yağda kavurun. Peşine domatesleri ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.

Üzerine fasulyeleri ilave edin. 2 su bardağı da sıcak su ve şekeri de koyup, kapağını kapatıp pişirin.

Fasulyeler kaynadıktan sonra küçük küçük doğradığınız biberleri atın ve altını kısın.

Fasulyeler pişince birkaç parçaya ayırdığınız pastırmaları da katın. En son tuzunu da ekledikten sonra fasulyeler kıvamına geldiyse ocaktan indirip servis yapın.

Afiyet olsun !

18 Eylül 2007 Salı

Arpa Şehriyeli Domates Çorbası



Ramazan çorbasız geçer mi?
Geçmeeez

Yine, Yelda Sönmez'in en sevdiğim tariflerinden, bir tanesi daha geliyor şimdi...


Malzemeler
  • 3 kahve fincanı domates rendesi
  • 1 kahve fincanı arpa şehriye
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 6 su bardağı et bulyonlu su

Yapılışı

Şehriyeleri 2 bardak suda haşlayıp bir kenara alın.

Tereyağını tencerede eritip, unu ekleyip, orta ateşte kavurun, peşine domates rendesi ekleyip, kavurmaya devam edin. Ben genelde Tat marka Domates Rendesini kullanıyorum. 5 dk kadar karıştırdıktandan sonra, içine 1/4 et bulyonu kattığınız 6 bardak sıcak suyu ekleyin.

Çorbayı 10 dk kadar kaynamaya bırakın. Bu süre sonunda erişteleri de ekleyip bi 5 dk daha pişirin.


Afiyet olsun !

17 Eylül 2007 Pazartesi

Koko Kek

Bugün oğluşun okulu başladı.

Hafta sonu tüm kitap ve defterler kaplandı, son rötuşlar yapıldı.
Sanki okula ilk defa başlıyormuşcasına bir heyecanlandı, bir heyecanlandı... Uyuyana kadar yanında kaldım. Uzun uzun telkinlerden sonra uyuya kaldı.

Sabah erkenden kalktık. Okulun ilk günü olduğu için okula birlikte gittik ve törenine katıldık. Ne zaman şu törenlerde saygı duruşunda bulunulsa... Ata'nın anısına, şehitlerin anısına... işte her seferinde, gözlerim dolar o anda... yine doldu...

Bu arada, bizimkisi arkadaşlarını görünce heyecan meyecan kalmadı.

Tabii törendi mörendi derken... günün yarısını tamamladık bile. Sonuç olarak 1 günlük izin aldım işten. 1 gün de olsa evde olmak güzel bir duygu... güzel bir duygu ama... yan gelip yatamadık ki. Oturduk yemek falan yaptık. Tabii TV de seyretmeyi ihmal etmedik bir yandan. Gözüm Derya Baykal'ın programına takıldı. İyiki de takılmış, çok pratik ve güzel bir tatlı öğrendim. Tabii ne yaptım, hemen uygulayıp, sizlerle paylaştım...

Hani şu tiramisu'larda kullandığımız hazır pasta tabanları var ya onunla yapılıyor, hem de sadece yarısı ile...

İşte tarifi...



Malzemeler

  • 1 su bardağı hindistancevizi
  • 1 su bardağından 2 parmak az toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1/2 (ajda) çay bardağı sıvıyağı
  • Yarım hazır sade pandispanaya



Yapılışı



Kek'in yarısını fırına dayanıklı yuvarlak bir kaba koyun. Tüm malzemeleri karıştırıp, pandispanyanın üzerine yayın. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

Afiyet olsun !

14 Eylül 2007 Cuma

Dizme

Sıcacık bir çorba ve ıspanağın ardından ramazan için başka bir mönü "patlıcan dizme".

İçinde et de var, sebze de var, yarı sulu yarı kuru... Ne ararsan var...

Eh maalesef kızartma olduğu için biraz yağlı, ama, ramazanda birazcık kendimizi şımartalım di mi...






Malzemeler
  • 250 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı ufalanmış ekmek içi
  • 2 domates
  • 3 patates
  • 1 büyük patlıcan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • kimyon, karabiber, tuz

Yapılışı

Kıymayı, rendelenmiş soğan, kıyılmış sarımsak, yumurta, ekmek içi, kimyon, karabiber, tuz ile yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın.

Patates, domates ve alaca soyulmuş patlıcanı halka halka doğrayın.

Hazırlanmış tüm malzemeleri, yani patatesleri, patlıcanları ve köfteleri kızartın.

Yuvarlak bir fırın kabına, ben güveç kullandım, köfte, patates, domates ve patlıcanları yan yana kabın içine dizin.

Salçayı 1 çay bardağı su ile sulandırıp, yemeğin üzerine gezdirin. Son olarak tereyağını da küçük parçalara ayırıp yemeğin üzerine serpiştirin.

Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 30 dk kadar pişirin.



Afiyet olsun

13 Eylül 2007 Perşembe

Kıymalı Ispanak





Gerçi herkesin bildiği ve yaptığı bir yemektir kıymalı ıspanak. Yine de kendi yaptığım şekliyle sizlere sunmak istedim.

Sebze yemeği gibisi var mı ya...



Malzemeler

  • 1 büyük demet ıspanak
  • 150 gr kıyma
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı domates rendesi
  • 1 çorba kaşığı biber salçaşı
  • 2 sivri biber
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • tuz, karabiber


Yapılışı

Ispanakları güzelce yıkayıp, bir süre de sirkeli suda beklettikten sonra, durulayıp süzün ve küçük küçük doğrayıp bir kenara alın.

Düdüklü tencerede zeytinyağını ısıtıp, sırasıyla, önce kıymayı kavurun, sonra peşine, kavurma işlemi devam ederken yemeklik doğranmış soğanı, hemen ardından ince ince kestiğiniz sarımsak ile biberi ekleyip kavurma işlemine devam edin. Domates rendesini, salçayı, tuzunu, karabiberini ekledikten sonra 3 çay bardağı sıcak su koyup düdüklünün kapağını kapatın ve buharı çıktıktan sonra 10 dk kadar pişirin.

Kıyma piştikten sonra düdüklü tencereyi, hazır olduğunda açın. Kıymalı karışımı başka bir tencereye aktarın (benim düdüklümün aynı zamanda normal kapağı da olduğu için, kıymayı pişirdikten sonra kapağını değiştirip, tüm pişirme işlemini aynı tencerede tamamladım, size de tavsiye ederim.) Üzerine, kenara ayırdığınız ıspanakları ekleyip bir süre pişirin.

Tuzlu suda beklettiğiniz pirinçleri durulayıp, ıspanakların üzerine serpin ve pişirmeye devam edin. Altını kısıp, 15 dk daha pişirin. Ben su ilavesi yapma ihtiyacı duymadım ama siz damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz.

Yanında da yoğurtla çok güzel bir ikili olurlar doğrusu.





Afiyet olsun !

11 Eylül 2007 Salı

Fırında Kuzu Gerdan




Malzemeler
  • 6 parça kuzu gerdan
  • 7 adet taze patates
  • 1 fırın torbası
  • 1 tatlı kaşığı un
  • tuz


Yapılışı

Önce fırın torbasını 1 tatlı kaşığı un ile unlayın. Etleri ve patatesleri çiğ olarak torbanın içine yerleştirin ve torbanın ağzını kendi özel ipi ile bağlayın. Poşeti bir fırın tepsisine koyun ve poşetin üzerini toplu iğne ile 5-6 yerinden delin.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 1,5-2 saat pişirin. Ben etler çok büyük olmadığı için 1,5 saatte pişirdim, süre, etin kalınlığına ve fırına göre değişebilir.

Etler piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine kekik serpebilirsiniz.

Bu şekilde pişen etler hem yumuşak hem de lezzetli oluyor, üstelik kendi öz suyu da içinde kalıyor.

Afiyet olsun !

9 Eylül 2007 Pazar

Kırmızı Mercimek Çorbası

Havalar yavaş yavaş serinlemeye başladı...

Bu yaz çok sıcak geçtiydi... ama olsun benim hiç şikayetim olmadı, çünkü ben yaz insanıyım, sıcağı çok severim, hatta klimalı ortamlarda hep milletle kavga ederim, ben "kapayın"derim, diğerleri "açın"der, taa ki soğuk severlerin sayısı artıp, çoğunluk sağlayana kadar bu sürer gider. Klimanın serinliğinden hiç hoşlanmıyorum, hani şöyle tatlı tatlı bir serinlik için diyeceğim yok ama buzzz gibi yüksek derecede çalıştıranları anlayamıyorum, bence zararlı.

Ben zaten kışın da çok üşürüm, diğerlerine oranla daha fazla üşürüm. Kat kat lahana gibi giyinirim. Belki o yüzden kışı sevmiyorum, giysi hammalığı yapıyorum çünkü. Sırf bu yüzden kan sayımı yaptırdım, kansız mıyım diye, ve, sonuç gayet normal çıktı. Bence sadece alışkanlık yüzünden. Anneciğimin, sağolsun, aman üşümesin diye beni çocukken kat kat giydirmesinden kaynaklandığını sanıyorum. Umarım annem, buraya yazdıklarımı okumaz çünkü böyle söyleyince bana çok kızıyor :)

Aslında lafı başka yere getirecektim ama konu konuyu açtı... Diyecektim ki... İşte, havalar böyle soğunca da insanın canı çorba çekiyor, şöyle sıcacık bir çorba... Mesela mercimek çorbası, işte size tarifi...








Malzemeler
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 7 çay bardağı su
  • yarım soğan
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1/4 et bulyon
  • tuz, kırmızıbiber

Yapılışı

Mercimekleri yıkayıp, düdüklüye atın. Üzerine suyunu, bulyonu ve soğanı atıp. Düdük öttükten sonra 15 dakika kadar pişirin.

Pişirme işlemi bittikten sonra, çorbayı el blendırından geçirin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritip, unu kavurun. İçine çorbadan kepçe kepçe koyup, kavurduğunuz un ile iyice karışmasını sağlayın.

Tuzunu ve damak zevkinize göre biberi, ihtiyaç duyarsanız biraz daha su ekleyip, orta ateşte 10 dk kadar, ara sıra karıştırarak pişirin.

Benim, ezo gelin ve mercimek çorbalarında ölçüm 1'e 7'dir. Yani 1 bardak mercimekli içe 7 bardak su koyarım. Siz daha kalabalıksanız bardak ölçülerinizi bu orana göre artırabilirsiniz.

Afiyet olsun !

7 Eylül 2007 Cuma

İşte Burdayım

Sonunda bilgisayarıma kavuştum :)

1 aydan beri bozuk olduğu için kullanamadım ve 3,5 haftadan beri de servisten gelmesini bekledim.
Ne kadar üzüldüydüm anlatamam. İnanın canım yemek bile yapmak istemedi... Abarttım biraz belki ama, paylaşamadıktan sonra hevesim de kırıldı. İş yerinden de giriş yapamadım. Büyük bir sabırla bilgisayarımın servisten gelmesini bekledim...
Sizlerden gelen yorumları, mail kutusunda görüyordum ama cevap yazamıyordum... Bir iki kere başka bilgisayarlardan giriş yaptım ama kendi bilgisayarımdaki kadar zaman harcamayadım tabii ki.

Neyse, uzun lafın kısası artık sayfamı daha sık güncelleyebileceğim ve de değerli yorumlarınıza da tek tek cevap yazacağım ve dee sizleri ziyaret edebileceğim...

Hepinize buradan sevgilerimi yolluyorum...

Fırında Mücver




Malzemeler
  • 2 kabak
  • 1 çorba kaşığı kurutulmuş maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş dereotu
  • 1 yumurta
  • 1 havuç
  • 1 küçük patates
  • 3 dal taze soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 50 gr labne
  • 50 gr rende kaşar

Yapılışı

Kabakları, havucu ve patatesi rendeleyin.

Taze soğanları küçük küçük kesin, aslında isterseniz kurutulmuş maydanoz ve dereotu yerine tazelerini de kullanabilirsiniz, bende tazesi olmadığı için, her zaman imdadıma yetişen kurularını kullandım.

Yumurtayı iyice çırpın, un, kabartma tozu ve labne peynirini yumurtaya ilave edip, çırpmaya devam edin.

Hazırladığını tüm malzemeleri ve kaşar peynirini bir araya getirip karıştırın. Malzemeyi yağlanmış bir fırın tepsisine yayın, dilerseniz üzerine susam serpip önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30-35 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

1 Eylül 2007 Cumartesi

Izgarada Dana Pirzola



Malzemeler
  • 2 buyuk parca dana pirzola
  • 1 tatli kasigi biberiye
  • 1 tatli kasigi rezene tohumu
  • 2 corba kasigi zeytinyagi
  • 1 adet kozlenmis kirmizi biber
  • 1 adet sogan
  • 1 dis sarimsak
  • 1 tatli kasigi bal
  • 1 tatli kasigi elma sirkesi
  • 4-5 yaprak feslegen
  • 2-3 dilim ekmek
  • tuz, karabiber

Yapilisi

Biberiye, rezene, 1 corba kasigi zeytinyagini, tuz ve karabiberi karistirip etleri bu karisima bulayin. Etleri buzdolabi posetine koyup, buzdolabinda bekletin.Kozlenmis kirmizi biberi, ezilmis sarimsagi, bali, sirkeyi ve 1 corba kasigi zeytinyagini bir kasede karistirin. Icine piyazlik dogranmis sogani ilave edin. Etleri dolaptan cikarip izgarada pisirmeye baslayin, (ben dumansiz izgarada pisirdim) ekmekleri de kup kup dograyip, etlerin yanina izgaraya koyun. Etler pisip, ekmekler iyice kizarinca. Etleri tabaga alin. Ekmekleri de balli sirkeli karisimla karistirip etin yanina koyun.

Hem hafif hem de lezzetli...

Afiyet olsun !