30 Haziran 2007 Cumartesi

Mantarlı Milföy Börek



Bence bu tarif, "ya dolapta biraz mantar vardı, bununla nasıl pratik birşey yapabilirim" dediğiniz anda uygulayabileceğiniz bir tarif. Tabii genelde buzlukta milföy bulunduğunu da varsayarsak eğer :)

Malzemeler
  • 9 adet milföy hamuru
  • 1 kutu mantar
  • 1 soğan
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
  • 3 domates
  • 1 yumurta sarısı

Yapılışı

Mantarları yıkayıp, ince ince dilimleyin. Soğanı zeytinyağında öldürün, içine mantarları ilave edip pişirin. Tuz ve karabiber ilave etdip bir-iki karıştırdıktan sonra ocaktan alın.

Hamurları oda sıcaklığında çözdürün. 6 adedini, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Kalan 3 adedinden de 6'şar adet uzun şerit kesin. Bu şeritlerden 6 tanesini de ikiye ayırın, böylece 12 adet uzun 12 adet kısa şerit elde etmiş olduk.

Tepsiye dizilen milföylerin 2 kenarına uzun, iki kenarına kısa şerit yerleştirin. Ortasına önce rende kaşarı, mantarları ve halka halka kesilmiş domatesleri yerleştirin. Yumurta sarısını şeritlerin üzerine sürün.

Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

Çikolatalı Kurabiye



Malzemeler
  • 100 gr tereyağı
  • 4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı un
  • 1 tepeleme çay kaşığı vanilya
  • 80 gr kıyılmış bitter çikolata

Yapılışı

Bir kabın içinde, oda sıcaklığında yumusamış teryağı ile şekeri karıştırın.

Sonra tereyağlı karışıma un, vanilya ve kıyılmış çikolatayı karştırıp yoğurun.

Hamurdan parçalar koparıp dilediğiniz şekli verip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk kadar pişirin.

(Tarif sevgili Cemaliye Tüter'e aittir)

Afiyet olsun!

Vişneli Muhallebi




Tarife başlamadan önce şunu belirtmek istiyorum. Kesinlikle kase veya kupla servis yapın. Ben denemelik yaptığım için yarım ölçü ile kare bir borcamda sundum, tabii servis yaparken dağıldı. Eminim kase veya kupta sunum mükemmel olacaktır.


Malzemeler

Muhallebi için:

  • 1 lt süt
  • 1/2 su bardağı tozşeker
  • 1 kahve fincanı un

Sosu için:

  • 1/2 su bardağı tozşeker
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 kutu dondurulmuş vişne (vişneleri bir gece öncesinden süzgece koyup suyunu bir kapta toplayın)
  • 125 gr vişne suyu

Yapılışı

Şekeri, unu ve sütü tencereye koyun. Orta ateşte muhallebi kıvamında pişirin. Koyulaşan muhallebiyi kaselere veya kuplara dökün..

Vişnelerin bir gece öncesinden biriken suyunu, mısır nişastasını, vişne suyunu ve şekeri koyulaşıncaya kadar kaynatın.

Kıvamı koyulaşan sosu ocaktan alıp, içine vişne tanelerini ekleyip muhallebinin üzerine yayın.

Servisden önce mutlaka dolapta 1-2 saat bekletin. Bu sıcak havalarda içinizi serinletecek nefis bir lezzet. Çok başarılı. Tarifi için Filiz Zorlu'ya teşekkürler...

Afiyet olsun !

Sonunda kısa bir mola

Sonunda bu hafta sonu bir mola verebildim. Ara vermeden calışınca insan hafta sonunun kiymetini daha iyi anlıyor valla...

Bugün tüm gün evde tembel tembel oturmak istiyorum, tabii önce biriken çamaşırları sırasıyla makineye atıp yıkadıktan, yıkanmışları yerlerine koyduktan, pazardan alınanları yerlerine yerleştirdikten, akşam için yemek hazırladıktan, ortalığı toparladıktan ve oğluş ile hafta içinde ilgilenemediğimden biraz onunla zaman geçirdikten sonra... Ne oldu, birşey mi kaçırdım, yüzünüzde o garip gülümseme de ne ki?
Yaa... evet hayatın gerçekleri işte :)

Havalar sıcak olduğu için evde sadece zeytinyağlı yemekler var... Zeytinyağlı biber dolması, Zeytinyağlı Fasulye vs...

Ama insanın canı çayın yanında atıştırmalık birşeyler istiyor tabii. Yine dayanamayıp bir iki birşey yaptım. Bir tatlı, bir börek ve oğluş için de kurabiye.

Bakalım beğenecek misiniz...

Sevgiler

23 Haziran 2007 Cumartesi

Çok yorgunum çook

Yaklaşık 1o günden beri evde yemek yapmıyorum, daha doğrusu yapamıyorum. Makarna, lahmacun vs. derken idare edip gidiyoruz. Bu durum 1 hafta daha sürcek gibi gözüküyor. İş yerimde yenilenme ve tadilat işleri var ve onlarla uğraşiyorum. Akşamları 21-21.30 gibi eve geliyorum, hafta sonları çalışıyorum...Çok yorgunum çoook...

Geçen gün iş yerinden, mutfak merakımı bilen bir arkadaşım, üşenmeyip benim için tatlı yapıp ofise getirdi. Adı "Yalancı profiterol" imiş ama tadı sahici gibi, lezzetine bayıldım. Super! Tarifini hemen aldım ve bu yorgunluğumun arasında yaptım, bunu mutlaka sizlerle paylaşmam gerekiyordu çünkü. Sevgili Nuran'cım, bu harika tarif için sana çoook teşekkür ederim, eline yüreğine sağlık, iyiki öğrettin. Ben artık bunu hep yaparım :)

Aşağıda tarifini ve resmini bulabilirsiniz. Artık tekrar bir daha ne zaman yazarım bilemiyorum ama şimdilik hoşçakalın.


Herkese sevgiler!

Yalancı Profiterol




Malzemeler

  • 1 paket tuzsuz etimek
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 2,5 çay bardağı süt

Yapılışı

Sütü, unu, şekeri ve vanilyayı tencereye koyup orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan almadan margarini ilave edip karıştırın. Ocaktan alın ve başka bir kaba aktarın. 10 dk ılınmasını bekledikten sonra mikser ile çırpın. Topak topak hali iyice giderene kadar 1o dk kadar çırpın. Krem şantiyi de ilave edip tekrar bi 5 dk daha çırpıp bırakın.

Etimekleri iri iri kırıp, dikdörtgen bir kaba yerleştirin. Üzerine muhallebiyi döküp hepsini karıştırın ve üzerini kaşık ile düzeltip düzleştirin. Son olarak çikolata sosunu 2,5 çay bardağı süt ile pişirin ve muhallebinin üzerine dökün.

İyice ılındıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletin. Servis yaparken ben profiterol görüntüsü verebilmek için kaşık ile top top alıp tabaklara koydum.

Hepsi bu kadar, lezzetine inanamayacaksınız, nefis mi nefis. Eğer Pratik ve lezzetli bir tatlı istiyorsanız , işte bu o....

not: Hazır çikolata sosu olarak "Kenton" markasını kullandım ve dr.Oetker'den daha çok begendim.

Hepinize afiyet olsun!

10 Haziran 2007 Pazar

Biberiyeli Tavuk

Pişerken etrafa mis gibi sarımsak kokusu yayıldı....





Malzemeler


  • 2 adet but
  • 3 domates
  • 1 çorba kaşığı biberiye
  • 1 havuç
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı beyaz şarap
  • karabiber
  • tuz


Yapılışı

Havucu rendeleyin, sarımsaklari ince ince doğrayın, domatesleri rondada çekin. Hazırladığınız malzemeler ile diğer tüm malzemeleri butlar ile karıştırın. Tavukları fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına koyup 1 saat kadar pişirin. Pişerken arada sırada suyundan tavukların üzerine gezdirmeyi ihmal etmeyin.

Afiyet olsun !

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı yiyemem
Basma da fistan giyemem

demiş bir ozan ama ona aldırmayın :)

Soframızın vazgeçilmezi... Hele de sıcak yaz günlerinde hem hafif hem de serin bir yemek türüdür Zeytinyağlı.

Bu hafta, daha önce tarifini vermiş olduğum Zeytinyağlı Enginar ile Zeytinyağlı Biber Dolması yaptım. Belki zamanım olursa, özellikle oğluşumun en sevdiği Zeytinyağlı Fasulye yi de yapacağım.

Şimdilik Biber Dolmasını nasıl yaptığıma dönelim ve işte tarifi...




Malzemeler

  • 22 adet dolmalık biber
  • 3 büyük domates
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su baradağı sıcak su
  • tuz

içi için

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 4 adet soğan
  • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 tatlı kaşığı beyaz biber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş dereotu
  • tuz
  • 1 su bardağı sıcak su

Yapılışı

Öncelikle biberleri hazırlayın. Dolmaların saplı kısmını kapak gibi bıçakla kesin, içlerindeki çekirdekleri çıkartıp, biberleri yıkayın. Ters çevirip sularını süzülmeye bırakın.

Gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.

Zeytinyağı ve fındıkyağını birlikte tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine soğanları, fıstıklara ilave edip şeffaflaşana kadar kavurun, üzerlerine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin.

Kuş üzümlerini süzün ve tüm geri kalan diğer malzemelerle birlikte pirince ekleyin.

Son olarak sıcak suyu da ekleyip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altına iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.

İç soğuduktan sonra dolmaları, fazla bastırmadan ve taşırmadan bu içle doldurun. Domatesleri biberlerin üstünü kapatacak şekilde kesip, dolmalara kapak yapın.

Hazırladığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Sıcak suya, şekeri, tuzu ve zeytinyağını ilave edip karıştırın ve dolmaların üzerlerine gezdirerek dökün.

Ocağı önce harlı, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirme süresi dolmalara göre değişiyor. Ben 1 saatte pişirdim. O yüzden arada bir dolmaları kontrol etmek gerekiyor. Yani sevginizi ve ilginiz eksik etmeyin...

Sevgiler ve afiyet olsun !

Şekerpare



Tarif bir yemek kitabından. Gecenin bi yarısından sonra aklıma şekerpare yapmak gelince, tutup da bu saatte annemi aramıyayım dedim. Yoksa kadıncağızın yüreğine iner. Eh elimde nasılsa kaynak var, değerlendireyim dedim. Ama bu arada şunu da ilave etmek isterim ki annemin tarifi daha başarılı. Onun tarifini de bir ara mutlaka yapacağım.

Malzemeler
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı pudraşekeri
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker (şurup için)
  • 2 su bardağı su su (şurup için)
  • Üzerinin süsü için badem

Yapılışı

Derin bir kapta, oda ısısında yumuşamış tereyağı ile pudra şekerini karıştırıp yoğurun. Peşine yumurta, vanilya, kabartma tozu ve irmiği ekleyip yoğurmaya devam edin. Son olarak unu ekleyin, ancak eklerken yavaş ekleyin belki ölçü fazla gelebilir. Bu nedenle bir yandan yoğurun bir yandan da unu ilave edin, böylece istenilen kıvama gelindiğinde fazladan un koymamış olursunuz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırıp şekil verin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine bademleri bastırarak yerleştirin.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dk, bu sürenin sonunda fırın ısısını 150 dereceye indirip üstleri pembeleşinceye kadar pişirin.
Şurubu için su ve şekeri bir kaba koyup, şekeri eritinceye kadar karıştırıp önce harlı ateşte, kaynayınca da altını kısıp bir 10 dk kadar koyulaşıncaya kadar ocakta tutun. Koyulaştıktan sonra şurubu kenara alıp soğutun.
Şekerpareleri fırından çıkardıktan sonra sıcakken soğuk şurubu döküp bi 20 dk beklettikten sonra servis yapın.


Afiyet olsun !

5 Haziran 2007 Salı

Etimekli Tatlı



Malzemeler

1 paket tuzsuz etimek
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı sıcak su
850 gr süt
3 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı buğday nişastası
2 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
1 bardak süt
1 çay bardağı hindistancevizi


Yapılışı

Etimekleri cam bir tepsiye dizin.
Şekeri bir tavada karamelleşene kadar karıtırarak pişirin. Üzerine 2 bardak sıcak suyu döküp kaynatın. Sıcak şurubu etimeklerin üzerlerine dökün.

850 gr süt, pirinç unu ve nişaştayı karıştırıp muhallebi kıvamında pişirin, ocaktan almadan evvel vanilyayı ilave edip karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve etimeklerin üzerşne dökün.

Kremşantiyi 1 bardak sütle çırpıp hazırlayın ve buzdolabında etimeklere döktüğünüz muhallebi soğuyana kadar beklettin. Daha sonra muhallebi soğuduktan sonra krem şantiyi tatlının üzerine yayıp, hindistancevizini en üste serpin. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun !

Patatesli Tepsi Böreği



Malzemeler

4 yufka
½ su bardağı sıvıyağı
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz

Içi için:
4 büyük patates
2 soğan
1 kahve fincanı sıvıyağı
2 çorba kaşığı kurutulmuş maydanoz
Tuz ve karabiber

Üzeri için:
Susam
Tatlı kırmızı biber


Yapılışı

Soğanları yemeklik doğrayın. Patatesleri soyup, irice rendeleyin. Sıvıyağını (ben her zaman ki gibi fındıkyağı kullandım) ısıtıp once soğanları daha sonra da patatesleri ekleyip kavurun. İçine maydanoz, tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra biraz daha çevirip ocaktan alın.
Bir kapta yumurta, sıvıyağı, süt ve tuzu çırpıp karıştırın.
Fırın tepsisini yağlayıp, yufkalardan birini içine serin. Kenarlardan taşan parçaları kesip içine yayın. Sütlü karışımdan biraz üzerine gezdirin. Aynı şekilde ikinci yufkayı da birincinin uzerine serip, yine sütten biraz gezdirin.
İki yufkadan sonra, hazırladığınız patatesli içi üzerlerine yayın. Geri kalan 2 yufkayı da daha önceki yöntemle için üzerine sırasıyla yayın, tabii aralarına sütten gezdirerek.
En üste de kalan sütlü karışımı dökün.
Ben her zaman böreği fırına vermeden once en az bir yarım saat bekletirim ki sıvıyı iyice çeksin.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

Merhabaaa

Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba. Bilmem yokluğumu farkettiniz mi :)

Geçen hafta iş seyahatinde olduğum için ve de hafta sonu da bir sorundan ötürü internete giremedeğim için sayfamı güncelleyemedim.

O kadar çok özledim ki...tüm dostlarımı...
Bu sayfadan, sizlerle konuşmaya, paylaşmaya meğer ne çok alışmışım.
İşte yeniden aranızdayım.

Seyahatim esnasinda bazi resimler çektim, bunlari daha sonra yayınlayacağım. İlk evvela ayağımın tozuyla gelir gelmez yaptığım börek ve tatlıyı paylaşmak istiyorum sizlerle...